banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Országos akció: ittas, bedrogozott sofőrökre vadásztak a rendőrök

Csökkent az ittasan vagy kábítószer hatása alatt volán mögé ülők száma idén, tavalyhoz viszonyítva. A mértékletesség a balesetek és súlyos sérülések kisebb számában is megmutatkozott.

Kifejezetten ittas vezetőkre vadásztak az elmúlt időszakban a Román Rendőrség munkatársai szerte az országban az Alcohol & Drugs Marathon elnevezésű akcióban, amelyet az európai közlekedésrendészeket összefogó ROADPOL szervezet kezdeményezett.

Az akció során mintegy 19 ezer autóvezetőt ellenőriztek az ország közútjain, 12 alkalommal kábítószer hatása alatt álló személyt füleltek le, 467-en pedig ittasan ültek a volán mögé. Közülük 138 sofőr olyan sok alkoholt fogyasztott vezetés előtt, hogy az már bűncselekménynek minősült, 329 esetben pedig kihágást követtek el. A rendőrség hozzáteszi, hogy az összes vizsgált személy 2,52 százalékát tették ki az ittas vagy kábítószeres vezetők.

A rendőrség emlékezetes esetként jegyezte fel egy 0,76 ezrelék véralkoholszint mellett vezető Călăraşi megyei férfi ellenőrzését, valamint egy Hargita megyei személyét, aki 0,62 ezrelékkel ült volán mögé. Megjegyzik továbbá, hogy Bákó megyében egy feltűnően illuminált állapotban lévő férfinél három kis tasak marihuánát és két tasak más kábítószert találtak. Így ellene nemcsak kábítószer hatása alatt történő vezetés, hanem drogbirtoklás miatt is eljárás indult.  

Hozzáteszik, hogy idén, az év első öt hónapjában 37 százalékkal csökkent a súlyos közúti balesetek száma tavaly, az év ugyanezen időszakához viszonyítva: tíz százalékkal kevesebben veszítették életüket, és 52 százalékkal kevesebben sérültek meg súlyosan az ittas vezetés következtében.

(Címlapkép: Román Rendőrség | Facebook)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?