Orban szerint elfogadhatatlanok a tüntetők indokai

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint „meglehetősen homályosak” a napokban az utcára vonult emberek követelései.

Ludovic Orban rámutatott, a hatóságok által elrendelt korlátozó intézkedések nem öncélúak, ezek mind az emberek egészségének és életének védelmét szolgálják.

„Több tízezren vannak Romániában, akik elvesztették szeretteiket a koronavírus miatt, még a védelmi intézkedések mellett is. (...) Mi kell még? Hogy még többen haljanak meg?” – fogalmazott.

A képviselőház elnöke kifejtette, nem vitatja az embereknek a szabad véleménynyilvánításhoz vagy a tiltakozáshoz való jogát, a tüntetéseknek azonban a törvényes előírások betartásával kell lezajlaniuk. „A szélsőséges megnyilvánulásoknak, az erőszaknak nem szabad teret engedni, mint ahogyan azoknak a szlogeneknek sem, amelyeknek semmi közük az alkotmányos rendhez és a társadalom általános érdekéhez” – nyomatékosította.

Orban hozzátette, a több mint egy éve tartó világjárvány „az emberek türelmét igencsak próbára tevő” intézkedéseket követelt meg a hatóságok részéről, korlátozások nélkül azonban nem lehet megvédeni az emberek egészségét.

Keddi nyilatkozatában a PNL elnöke kijelentette, a kormány más tagjainak is ki kellene venniük a részüket a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos kommunikációból, jelen pillanatban ugyanis Florin Cîţu mintiszterelnök és Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár „vállát nyomja ennek súlya”.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?