banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Oltás: pénteken újabb Moderna-szállítmány érkezik az országba

Pénteken újabb szállítmány Moderna-vakcina érkezik a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe – tájékoztatott csütörtökön a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

A 42 000 dózis vakcina szállítását a gyártó biztosítja, a Bukarestbe érkező oltásokat a Cantacuzino intézet raktárában helyezik el, ahonnan majd szétosztják a regionális raktáraknak és oltási központoknak, mutat rá közleményében a CNCAV.

A román hatóságok csütörtök reggel kezdték el használni az oltási központokban a Moderna-vakcinát, amelyből ez idáig két szállítmány érkezett az országba. Kiderült az is:

azokat az állampolgárokat, akik az első dózist február 4-e és 16-a között kapják meg, a Moderna oltóanyagával fogják immunizálni. 

A bizottság emlékeztet ugyanakkor, hogy a Moderna-vakcina esetében az emlékeztető oltást 28 nappal az első dózis után kell beadni, ellentétben Pfizer/BioNTech oltásával, amely két dózisa között 21 napnak kell eltelnie. Ami a hatékonyságot illeti, az megközelítőleg egyforma a két vakcina esetében: a második dózis 95%-os védettséget biztosít a COVID-19 ellen a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett oltás esetében, illetve 94,1%-osat a Moderna oltása esetében.

Mindkét termék mRNS-en alapuló vakcina (azaz nem a tényleges vírus legyengített formáját tartalmazza, hanem a kórokozó genetikai kódjának egy kis darabját, amely antitestek termelését váltja ki a szervezetben.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?