Okoskukák Sepsiszentgyörgyön: bevezetnék az eldobott szemétmennyiség utáni fizetést

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 100 okoskuka beszerzésére pályázott a környezetvédelmi minisztériumnál. Ezeket az ötfajta hulladék befogadására alkalmas ökoszigeteket a város 68 helyszínére helyeznék ki, számolt be Tóth Birtan Csaba. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint az okoskonténerek beazonosítják a személyt és lemérik az eldobott hulladék súlyát, ez pedig lehetővé teszi, hogy bevezessék az eldobott szemétmennyiség alapján történő fizetést, ezzel is ösztönzik a szelektív hulladékgyűjtést.     

Sepsiszentgyörgyön a Stadion utcában, a Váradi József iskola szomszédságában már felállítottak egy ilyen okoskonténert, amelyet tesztelnek a lakók. Máthé László, a TEGA köztisztasági vállalat igazgatója korábban arról tájékoztatott, hogy kísérleti programként állították fel az első okoskonténert. Azt akarták megtudni, hogy az megkönnyíti vagy nehezíti a lakók életét. A gyakorlatban ez a szemeteskuka tudja, hogy milyen mennyiségű és milyen típusú szemét került bele, mikor dobták be és pontosan melyik ügyfél használta a kukát.

Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

„Aki kevesebbet szemetel, kevesebbet fizet majd, illetve, aki többet dob el, az nyilván arányosan kapja a számlát is”, mondta Máthé László. Magyarázata szerint az okoskonténert személyre szabott zsák nyitja és minden előfizető saját QR-kódot kap, így lehet tudni, hogy ki gyűjtött helytelenül. Emellett az ökosziget megszünteti a guberálás jelenségét is, mert a szétdobált szemét zavarja a lakókat és a köztisztasági vállalat tevékenységét is.

Tóth Birtan Csaba szerint Sepsiszentgyörgyön összesen 140 „digitális hulladékgyűjtőre” lenne szükség, hogy kiváltsák a jelenlegi földbe süllyesztett konténereket és szelektív hulladéknak való kukákat, aminek összértéke 1,5 millió euróra rúg. A Környezetvédelmi Minisztériumnál benyújtott pályázatból 100 ökoszigetet vásárolnak, a fennmaradó 40-et az önkormányzat saját költségvetéséből fedezi.    

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg