Elindult az Egy, két, há'! szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő tájékoztató kampány

Romániában a települési hulladék alig 14 százalékát hasznosítják újra, és a megtermelt szemét mintegy 70 százaléka kerül a lerakókba. „Ezen jelentősen javítanunk kell, nem csak azért, mert az uniós irányelvek már 2020-ra is 50 százalékos újrahasznosítási arányt írtak elő, hanem elsősorban azért, mert a hulladék értékes alapanyag a körforgásos gazdaság számára” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az Egy, két, há'! szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampány indulásáról tartott sajtótájékoztatón.

„Ezt kell tudatosítanunk az emberekben, és ennek első lépése az, hogy a mindennapi rutin részévé váljon a hulladék szelektív gyűjtése. Éppen ezért a környezetvédelmi tárca minden olyan kezdeményezést támogat, amely a lakosság tudatosítását tűzi ki célul” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az országos kampányt a környezetvédelmi minisztériummal együttműködve a felelősségátvállalási szervezeteket képviselő OIREP Csomagolóanyag Egyesület szervezi május és július között. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a szelektív hulladékgyűjtés egyszerű, mint az egy, két, há’: kibontod, használod, és a megfelelő helyre dobod a csomagolást. Videók, közösségi médiás felületek és véleményvezérek segítségével ismertetik a helyes hulladékkezelést.

Fotó: RMDSZ

A most induló tájékoztató kampány kiegészíti a környezetvédelmi tárca Tiszta Romániát! kampányát, amely a takarítási akciók mellett az iskolákban is a helyes hulladékkezelés fontosságára hívja fel a figyelmet, különböző interaktív beszélgetések által.

„Több mint 500 tonna illegálisan eldobott hulladékot gyűjtöttek össze már a kampány során. A környezetvédelmi tárca alárendeltségében működő intézmények 1500 takarítási akciót szerveztek, mintegy 20 ezer alkalmazott részvételével. Ugyanakkor még mindig nagyon sok az eldobott hulladék országszerte, ezért egy hónappal meghosszabbítottuk a kampányt, hogy lehetőséget adjunk minél több önkormányzatnak megszervezni a takarítást. Emellett folytatódnak a környezetvédelemről és szelektív hulladékgyűjtésről szóló iskolai párbeszédek is, amelyeken már ötezer diák és oktató vett részt” – jelentette ki Tánczos Barna.

Tánczos Barna ugyanakkor rámutatott, a szaktárca az újrahasznosítási infrastruktúra bővítését is támogatja. „Elkészítettük a hulladékgyűjtő udvarok és digitalizált hulladékszigetek típusterveit. Több mint 500, önkéntes alapon működtetett gyűjtőplatform létrehozása valósul meg, ahol előkészítik az újrahasznosítást, és a lakosoktól begyűjtött hulladékból nyert alapanyagokat visszavezetik a gazdasági körforgásba. Emellett a Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 1 milliárd lejjel támogatjuk a hulladék-újrahasznosító üzemek bővítését is” – tájékoztatott a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?