Nyolcezer személy juthatott hamis oltási igazolványhoz egy bűnszervezet révén

Öt Temes és Krassó-Szörény megyei helyszínen végez házkutatást csütörtökön a rendőrség és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) egy fiktív oltásokkal kapcsolatos ügyben.

A rendőrség tájékoztatása szerint három személy ellen vizsgálódnak bűnszervezet létrehozása, betegségek leküzdésének meghiúsítása, számítógépes hamisítás és számítógépes csalás gyanúja miatt.

Fotó: rendőrség

A nyomozás során kiderült, hogy a bűnszervezet orvosokkal kapcsolatban álló tagjai 2021 és 2022 között fizetség fejében a koronavírus elleni védettséget tanúsító igazolványhoz juttattak több személyt, akik valójában nem kapták meg a vakcinát. Az érdekeltek 300 és 400 euró közötti összeget fizettek a hamis oltási igazolványért, és meg sem kellett jelenniük valamely oltóközpontnál, csak az adataikat küldték el a bűnszervezet tagjainak, és két héten belül megkapták a nevükre szóló, érvényes Covid-igazolványt. A pénzt az összekötő személyeknek adták oda, akik aztán továbbították az orvosoknak.

Eddig országos szinten mintegy 8 ezer olyan személyt azonosítottak, akik a bűnszervezet tagjain keresztül jutottak hozzá a koronavírus elleni oltás egyik vagy mindkét dózisának felvételét tanúsító hamis igazolványhoz.

Az első házkutatásokat 2022 márciusában végezték az ügyben, akkor tíz személyt állítottak elő, és hetet közülük hatósági felügyelet alá helyeztek. A házkutatások során több mobiltelefont, laptopot, memóriakártyát, merevlemezt és egyéb eszközöket foglaltak el.

A nyomozóknak sikerült dokumentálniuk a bűnszervezet teljes tevékenységét, és három egészségügyi alkalmazottat azonosítottak, akik részt vettek a hamis oltási igazolványok kiállításában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?