November végén érkezik az új koronavírus-variánsok ellen kifejlesztett oltóanyag

Fotó: Agerpres/EPAAz új koronavírus-variánsok ellen kifejlesztett oltóanyag november végén érkezik Romániába - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila közlése szerint a vakcina azért jut el ilyen későre az országba, mert elhúzódtak a beszerzésével kapcsolatos tárgyalások. Mint mondta, arra törekedett, hogy a közpénzek pazarlását kerülendő a valós szükségleteknek megfelelő mennyiséget szerződjék le.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Romániának idén 19 millió dózis Pfizer-vakcinát kellett volna vásárolnia, miközben 6 millió adag lejárt szavatosságú vagy ehhez közel álló oltóanyag volt még készleten. Ezért a minisztérium eladott a 19 millió dózisból 7,5 milliót, és kialkudta a gyártóval, hogy a fennmaradó 11,2 millió adag helyett csak 3 milliót szállítson. Ez a mennyiség érkezik meg november végén Romániába - magyarázta.

Rafila szerint a 7,5 millió dózis viszonteladásával és a megrendelt mennyiségnek a tárgyalásokat követő csökkentésével idén legalább 300 millió euró közpénzt takarított meg a minisztérium. Elmondta azt is, hogy jómaga igénybe fogja venni a negyedik adag oltást.

Kapcsolódók

Kimaradt?