Dr. Lorenzovici László: augusztus közepétől ajánlott felvenni a negyedik oltást

Már igényelhető a koronavírus elleni oltás negyedik dózisa, amelyet a még nyitva lévő oltóközpontokban és a háziorvosi rendelőkben vehetnek fel azok a 18 évnél idősebb személyek, akik már korábban megkaptak három adag mRNS típusú vakcinát. A harmadik és negyedik oltás között legalább négy hónapnak kell eltelnie. Dr. Lorenzovici László egészségügyi menedzser szerint érdemes augusztus közepén felvenni a koronavírus elleni oltás negyedik adagját.

Az oltás felvétele előtt nincs szükség időpont-egyeztetésre. Az egészségügyi minisztérium főként a 60 év felettieknek, valamint a kockázati csoportokba tartozóknak javasolja a negyedik oltást.

Fotó: Agerpres

Dr. Lorenzovici László egészségügyi menedzser a Maszol megkeresésére elmondta, a koronavírus-járvánnyal együtt kell élnünk, és az influenzajárványhoz hasonlóan kell kezelni azt, hiszen a Covid-19 is egyike a légúti vírusoknak. „Azt gondolom, hogy augusztus közepe és vége között érdemes felvenni a negyedik adagot, így szeptember elejére már védettek leszünk” – magyarázta.

Az egészségügyi menedzser hozzátette, szeptemberben már kezdődik az őszi időjárás, lejárnak a szabadságolások, az emberek hazatérnek a nyaralásból. „Ilyenkor párásabb a levegő, nincs annyira meleg, ez pedig jobban segíti a vírusok terjedését cseppfertőzéssel.”

Lorenzovici László kiemelte, egyes oltások összetevőit többször is módosítani kell, új oltásokat kell létrehozniuk ugyanazon vírusra, hiszen a vírus mutálódik, új variánsok jönnek létre. „Ilyen például az influenza elleni oltás, ezek általában 5–6 törzsre is hatnak. Az elmúlt időszakban például arról is beszéltek, hogy a Moderna cég egy olyan oltást hozna létre, amely a koronavírus és az influenza ellen is védene” – magyarázta.

A szakember kiemelte, a gyerekeket is 5–7 féle betegség ellen oltják, amelyek nagyban különböznek egymástól. „A koronavírus és az influenza között nincs hatalmas különbség. Persze, a Covid-19 téma az emberek idegeit felborzolta, nem is feltétlen a betegség, hanem annál inkább a döntéshozók reakciója miatt. Kialakult egy ellenszenv a fertőzéssel szemben, miközben nem különbözik nagymértékben az emberiség által eddig is ismert betegségektől. Természetesen gyorsabban terjed, agresszívebb, de nem egy olyan vírusról van szó, ami világrengető újdonságot jelentene, ezzel szemben a társadalom reakciója világrengetőnek bizonyult” – hangsúlyozta Lorenzovici László.

A működő oltóközpontokról a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vagy a megyei egészségbiztosító pénztár (CNAS) honlapján lehet tájékozódni, azokat a családorvosi rendelőket pedig, ahol Covid-19 elleni oltást lehet kérni, itt lehet kikeresni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?