Hétfőtől igényelhető a koronavírus elleni oltás negyedik dózisa

Május 16-ától elérhető a koronavírus elleni oltás negyedik dózisa, amelyet az még nyitva lévő oltóközpontokban és a háziorvosi rendelőkben vehetnek fel – tájékoztatott szerdán Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

A Pfizer/BioNTech által előállított oltás negyedik adagját azok a 18 évnél idősebb személyek vehetik fel, akik már korábban megkaptak három adag mRNS típusú vakcinát. A harmadik és egyedik oltás között legalább négy hónapnak kell eltelnie.

Fotó: Kiss Gábor

Ez azt jelenti, hogy akiket január közepe előtt beoltottak a harmadik adaggal, a negyedik oltást is kérhetik, amennyiben igényt tartanak rá – derül ki a közleményből. Az oltás felvétele előtt nincs szükség a platformon keresztül történő időpont-egyeztetésre. Az egészségügyi minisztérium főként a 60 év feletti személyeknek javasolják a negyedik oltást.

Dr. Fejér Szilárd kémikus-kutató szerint a maximális védelem érdekében a negyedik oltást érdemes a következő hullám elejére időzíteni azoknak a személyeknek, akiket még nem fertőzött meg a koronavírus BA.1 variánsa a télen. Azok, akik már átestek a fertőzésen, de előtte felvették az oltást, vagy még kimutatható az antitest a szervezetükben, a negyedik booster adagot időzíthetik az esetleges őszi hullámra is – írja Facebook-bejegyzésében a szakember. „A vírus fejlődésével egyre fontosabb lesz az újabb oltások kifejlesztése, addig viszont még mindig rossz ötlet csak egy előző koronavírus-fertőzés által biztosított védettségre hagyatkozni” – emeli ki Fejér Szilárd.

A kémikus-kutató szerint van rá esély, hogy kialakuljon egy következő járványhullám. „A dél-afrikai adatok adatok alapján (ahol alacsony az átoltottság, félévente megjelennek újabb hullámok) Romániában sem kizárt egy nyári hullám.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?