Üzent a román miniszterelnök a sajtószabadság világnapján

A közvélemény tájékoztatása „létfontosságú”, különösen a koronavírus-járvány vagy az ukrajnai orosz invázió által teremtett helyzet idején. A médiának nagy felelőssége van a kiegyensúlyozott tájékoztatásában – üzente Nicolae Ciucă miniszterelnök a sajtószabadság világnapja alkalmából.

„A médiaszabadság és -pluralizmus biztosítja a véleménynyilvánítás szabadságát és az információhoz való szabad hozzáférést, amelyek egy demokratikus államban minden állampolgár alapvető jogai” – közölte a kormányfő.

Illusztráció: Pexels

Nicolae Ciucă hozzátette: „Meggyőződésem, hogy sajtószabadság nélkül nincs demokrácia. Az újságírók munkájukhoz való jogának sérthetetlennek kell maradnia. Teljes mértékben támogatjuk a sajtószabadságot, a véleménynyilvánítás és az állampolgárok pontos tájékoztatásának jogát. Ugyanígy határozottan elítélünk minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy megfélemlítsenek vagy befolyásoljanak újságírót vagy szerkesztőséget abban, hogy miként gyakorolja a szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogát. Újságírónak lenni azt jelenti, hogy az igazságot és a közérdeket kell szolgálni. Minden tiszteletem az ebben a szakmában dolgozó embereké, akik szakszerűen, objektíven és felelősségteljesen végzik munkájukat, sokszor veszélynek kitéve, hogy a polgárokat tájékoztassák a közérdekű fejleményekről.”

A miniszterelnök szerint a közvélemény tájékoztatása létfontosságú, különösen a koronavírus-járvány vagy az ukrajnai orosz invázió által teremtett helyzet idején. A médiának nagy felelőssége van a kiegyensúlyozott tájékoztatásában.

„Támogatom a független újságírást és az újságírók biztonságát. Biztos vagyok abban, hogy jóhiszeműséggel, az igazság iránti elkötelezettséggel, szakmaisággal és objektivitással együtt sikerrel vehetjük fel a harcot a dezinformációs, figyelemelterelési és gyűlöletkeltési kísérletek ellen – -zente Nicolae Ciucă miniszterelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?