banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nicolae Ciucă is elítélte a közrádió magyar munkatársát ért fenyegető kijelentéseket

A kormányfő felszólította az illetékes szerveket, hogy vonják felelősségre a gyűlöletbeszéd terjesztőit.

Nicolae Ciucă miniszterelnök „a demokratikus értékek elleni súlyos támadásként” értékelte a román közrádió marosvásárhelyi szerkesztőségének munkatársa, Parászka Boróka elleni fenyegetéseket, ugyanakkor felkérte az illetékes intézményeket, hogy éljenek a törvény által biztosított hatáskörükkel a média képviselőinek védelme érdekében.Nicolae Ciucă | Fotó: Agerpres

A kormány Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben a miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte és elítélte a marosvásárhelyi újságírót ért fenyegető nyilatkozatokat. „Az újságírók szabad véleménynyilvánításhoz való joga a jogállamiság alapfeltétele és a demokrácia alapvető értéke. Felszólítom az illetékes állami intézményeket, hogy a törvény által biztosított hatáskörükkel élve védjék meg az újságírókat és vonják felelősségre a gyűlöletbeszéd terjesztéséért felelős személyeket” - fogalmazott.

A Román Rádiótársaság (SRR) is állásfoglalást adott ki az ügyben. Pénteki sajtóközleményében a SRR felidézi a magyar Mi Hazánk Mozgalom egyik képviselőjének sepsiszentgyörgyi nyilatkozatát, amelyben Parászka Borókára utalva azt mondta, "ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk.” A magyar politikus a közlemény szerint azt is mondta, hogy "folyamatban van a székelység és a magyarság elcigányosodása", ugyanakkor más romaellenes és antiszemita kijelentéseket is tett az eseményen.

A rádió vezetősége állásfoglalásában a demokrácia és a jogállamiság alapértékei elleni súlyos támadásként értékelte a kijelentéseket, hozzátéve, hogy a faji tisztaságot sürgető nyilatkozatoknak nincs helyük egy demokratikus és toleráns országban. „A Román Rádiótársaság határozottan elítél minden erőszakra buzdító, szélsőséges és manipulatív magatartást, és elhatárolódik minden ilyen megnyilvánulástól” - fogalmaztak.

Korábban a Maros megyei rendőrség bűnügyi osztálya közölte, hogy hivatalból vizsgálatot indított a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjének a Marosvásárhelyi Rádió munkatársával kapcsolatban tett kijelentései ügyében.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?