FRISSÍTVE – Nicolae Ciucă: a fekete-tengeri térség geopolitikai szempontból minden eddiginél nagyobb tétet jelent

FRISSÍTVE: A fekete-tengeri térség geopolitikai szempontból „minden eddiginél nagyobb tétet jelent” – nyilatkozta Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken a 6. Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórumon.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a biztonsági fórumon | Fotó: képernyőmentés Facebook-közvetítésrőlA kormányfő elmondta, hogy a mozgás, a hajózás és a kereskedelem szabadságát különleges helyzetekben is védeni kell.

Szerinte a fekete-tengeri régiónak a biztonság, az energia, az ellátási láncok biztonsága, az infrastruktúra, az összekapcsolhatóság és a kiberbiztonság szempontjából is jelentősége van. „Ezeken a területeken indokolt e térség bevonása a szövetséges vagy uniós stratégiákba, és ez meg is történik” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă üdvözölte az amerikai kongresszusban „erőteljesen támogatott” kezdeményezést a Fekete-tengerrel kapcsolatos amerikai stratégia megerősítésére. „Az Egyesült Államok látható módon egyre többet fektet be a szövetséges államok ellenálló képességének és választási szabadságának a támogatásába. Franciaország vagy az Egyesült Királyság, de más országok is ékes példák erre” – tette hozzá.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint a keleti partnerség államainak, „amelyeket az orosz agresszió az egzisztenciájukban fenyeget”, még intenzívebben kell támogatni európai integrációját, példaként említve a Moldovai Köztársaságnak nyújtott román segítséget. A kormányfő elmondta: az Európai Unió erősítheti a politikai befolyását a keleti partnerség országaiban, előmozdíthatja a régió stabilitását, az európai értelemben vett reformokat támogató projekteket, amelyek közvetlenül ezen államok polgárainak a jólétét szolgálják.

„Románia és más tagállamok példát mutattak és mutatnak a keleti partnereink közül talán a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő Moldovai Köztársaság támogatásában, legutóbb a szomszédos ország számára létrehozott támogatási platform beindításával” – mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra, hogy az uniós vezetők a márciusi versailles-i informális csúcstalálkozón úgy döntöttek: kikérik az Európai Bizottság véleményét Ukrajna, Moldova és Grúzia csatlakozási kérelméről. Ez a döntés szerinte újra felébresztette a térség tagjelölt-aspiráns államaiban az uniós csatlakozás vágyát. Nicolae Ciucă szerint a Nyugat-Balkánnak stratégiai jelentősége van egész Európa biztonsága és prosperitása szempontjából. Szerinte az ukrajnai válság nyomán konszolidálódhat az euroatlanti értékeken alapuló „geopolitikai front” az európai Oroszország déli szárnyán, ami a katalizátora lehet az EU déli és keleti szomszédságpolitikájának.

Ciucă: a kormány számára a legfontosabb a politikai stabilitás megteremtése

A kormány számára a legfontosabb a politikai stabilitás biztosítása, mert ezen alapul a befektetők és a szövetségesek bizalma – jelentette a miniszterelnök. Nicolae Ciucă kifejtette: a gazdaságnak beruházásokra van szüksége, a kormánynak pedig a politikai stabilitás és a párbeszéd révén sikerült elnyernie a befektetők bizalmát. Szerinte nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban nőttek a közvetlen külföldi tőkebefektetések Romániában, és az sem, hogy a kormány az elmúlt 32 év legnagyobb összegét fordítja beruházásokra, mert „a gazdaságnak és a pénzügyi forrásoknak végső soron biztonságteremtő hatásuk van”.

A miniszterelnököt előzetesen arról kérdezték a fórumon, hogy az ukrajnai háború körülményei között elegendőek-e az ország ellenálló képességének növelésére irányuló eddigi erőfeszítések. Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban az EU növelte a reagálási képességét, és Románia részese ezeknek az erőfeszítéseknek. Hangsúlyozta, hogy a NATO katonáinak jelenléte az ország területén fontos politikai döntés volt. Kitért arra is, hogy Románia a GDP 2,5 százalékára növelte a védelmi kiadásait.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány mind a civil társadalomtól, mind a polgároktól támogatást kapott az erőfeszítéseihez. „Mindannyian láthattuk a romániaiak reakcióját (...) ennek a háborúnak a kitörésekor. Ez lelket öntött belénk és megalapozta a bizalmunkat abban, hogy a NATO és az EU szolidaritásán túl mindenekelőtt a nemzeti szolidaritásra támaszkodhatunk” – fogalmazott Nicolae Ciucă.

Kapcsolódók

Kimaradt?