banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Iohannis: Románia továbbra is a régió stabilitási pólusa marad

Románia továbbra is a stabilitás pólusa marad a Fekete-tengeri és nyugat-balkáni térségben, és egyik prioritása a közös stratégiai érdekek védelme – üzente Klaus Iohannis államfő a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum megnyitójára.

Klaus Iohannis üzenetét Ligia Deca államelnöki tanácsadó olvasta fel. „Célunk a minket összekötő stratégiai érdekek védelme, valamint függőségünk csökkentése azoktól a partnerektől, akik nem osztják értékrendünket. Ugyanakkor Románia továbbra is a régió stabilitási pólusa marad, amely szerepet vállalhat a nyugati értékek közvetítésében a regionális partnerek között, és hozzájárulhat a stabilitás megszilárdításához a fekete-tengeri térségben és a Nyugat-Balkánon" – írta az államfő.

Iohannis a világjárványnak arra a tanulságára hívta fel a figyelmet, hogy az információk soha nem látott bőségében és az egyre bővülő kommunikációs technológiák korában a közvélemény könnyen félreértelmezheti az eseményeket. „Ezért mindig támogatni fogom az olyan platformok megsokszorozását, amelyek célja, hogy keretet biztosítsanak a dokumentált, pontos és ellenőrzött információkon alapuló, tájékozott, megalapozott és nyílt párbeszédhez, többek között a védelem és a nemzetbiztonság területén is” – szögezte le.

A védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum ötödik kiadása pénteken és szombaton zajlik Bukarestben. A rendezvényt a fővárosi Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen rendezik meg, ahol Románia, a fekete-tengeri és balkáni régió országai, az Egyesült Államok és az Európai Unió, valamint az Észak-atlanti Szövetség Szervezetének (NATO) tisztségviselői és szakértői vesznek részt.

A fórumot az Új Stratégiai Központ (New Strategy Center - NSC) szervezi a NATO közdiplomáciai osztályának támogatásával, a védelmi minisztériummal és a külügyminisztériummal partnerségben.

(Nyitóképen Klaus Iohannis | Fotó: presideny.ro)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?