Nem szerelhetnek be egyéni hőközpontokat az ezután épülő kolozsvári társasházakba

A kolozsvári önkormányzati képviselőtestület kedd késő estébe nyúló ülésén döntés született arról, hogy ezentúl nem szerelhetnek be saját hőközpontot a lakásaikba a hatnál több lakrésszel rendelkező társasházak lakói.

Az új építésű tömbházlakásokba nem szerelhetnek be saját hőközpontot | Illusztráció: Adobe StockA tanács határozata egybecseng Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elképzelésével – fogalmaztak az Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester kabinetje által küldött közleményben. A tanácsi határozatot visszamenőleg nem alkalmazzák, ez kifejezetten a jövőben épülő ingatlanokra vonatkozik. Az új tömbháznak csak egy, nagy kapacitású, az összes lakót kiszolgáló hőközpontja lehet, a másik opció a távfűtési hálózatra való csatlakozás.

„A még épülőben lévő, de már engedélyezett társasházakra sem vonatkozik, csak azokra, amelyeknek az építési engedélyét ezután fogják kiváltani” – magyarázta érdeklődésünkre Oláh Emese alpolgármester.

Az elöljáró kifejtette: a lépésre elsősorban környezetvédelmi megfontolásból volt szükség, hiszen ezzel az intézkedéssel csökkenthető az gázkazánok által generált égési gázok koncentrációja a levegőben. „Az új rendelkezés gyakorlatba ültetésével párhuzamosan fejleszteni kell a távhőhálózatot is, hogy mindenki számára megfelelő alternatívát nyújthassunk a melegvíz és a fűtés biztosítása tekintetében” – hangsúlyozta.

Kapcsolódók

Kimaradt?