Nem büntethető Orbán Viktor a tusványosi beszéde miatt, de a diszkriminációellenes tanács elítéli kijelentéseit

Nem vonhatják felelősségre Orbán Viktort a tusványosi beszéde miatt. A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kimondta, Orbán Viktor nem szankcionálható, mivel a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez egy másik állam területén.

A CNCD ugyanakkor nyilvánosan elítéli a magyar miniszterelnök tusnádfürdői kijelentéseit, mivel azok „ellenséges és megalázó hangulatot keltettek, továbbá faji alapon megalázók voltak”. A diszkriminációellenes tanács lezárta a vizsgálatot, mivel a magyar miniszterelnököt csak Magyarországon lehetne felelősségre vonni.

Fotó: MTI

A magyar miniszterelnököt a PNL egyik képviselője, Alexandru Muraru jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál, miután Orbán nyáron Tusványoson azt mondta, hogy a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak és „egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merített, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században. Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat” – nyomatékosította, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban mondott nagyívű beszédet, melynek egyes elemeit sokan elutasítottak. Az váltotta ki a legnagyobb visszhangot, amikor a „kevert és nem kevert fajú” népekről szólt. A román politikum és a magyar ellenzék egyhangúlag elítélte a magyar miniszterelnök eme kijelentéseit, mint ahogyan azt is állítják, hogy Orbán Viktor egy oroszországpárti beszédet mondott Székelyföldön.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Maszolnak korábban úgy nyilatkozott: „a keveredés magánügy, mindenkinek a magánügye a nyugati világban, és általában szinte mindenhol, nem politikai, nem pártpolitikai, nem társadalomszervezési és nem államigazgatási kérdés. Ha szabad így fogalmazni, ez a szív kérdése.”

Az RMDSZ elnöke szerint bármilyen mondatot kontextualizálni kell, „másképp a legjobb szándék mellett is félre lehet értelmezni, arról nem is beszélve, amikor valaki szándékosan félre akarja értelmezni és a saját véleményét vagy előítéleteit akarja a félreértelmezés által erősíteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?