Négy hónapig lesznek a Marosvásárhelyi Állatkert lakói az odesszai oroszlánok

Szeptemberig maradnak az odesszai állatkertből kimentett oroszlánok a Marosvásárhelyi Állatkert vendégei. Az ukrajnai nagyvárosból ideszállított egyedeket a Warriors of Wildlife dél-afrikai nonprofit szervezet szállította el a Marosvásárhelyi Állatkerthez.

Lionel de Lange, a Warriors of Wildlife vezetője az állatkert csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette, az állatokat vasárnap készítették elő az útra, majd hat, vadállatok szállítására alkalmas autóval hozták el Ukrajnából. Az oroszlánok szerda délelőtt érkeztek Marosvásárhelyre, ahol négy hónapot töltenek elkülönítve az állatkertben.Fotó: Matiș Cristian Daniel

„Nonprofit szervezet vagyunk, amelynek célja a ketrecbe zárt és bántalmazott vadállatok megmentése a négyfalú betoncellákból a dél-afrikai Wildlife állatmenhelyre, illetve az Amerikai Egyesült Államokban, Colorado államban létrehozott Wildlife állatrezervátumba. Eddig összesen 39 oroszlánt mentettünk ki Ukrajnából, köztük azt a kilenc egyedet is, amelyeket most a Marosvásárhelyi Állatkert befogadott. Ezen kívül sikerült megmentenünk 17 medvét is. A mostani konvojnak ketté kellett válnia, mivel problémás volt a határátlépés az állatokkal, de végül segítséget kaptunk, hiszen rendőri kísérettel, valamint katonai védelemmel sikerült a Moldovai Köztársaságon keresztül Romániába érkeznünk. A kilenc oroszlán közül kettő kölyökoroszlán, a többiek kifejlett nőstények és hímek” – részletezte a sajtótájékoztatón Lione de Lange.

Mint fogalmazott, az állatok stresszes állapotban voltak az úton végig, ezért nagyon óvatosnak kellett lenniük, és jelenleg is fokozott elővigyázatossággal kezelik az állatokat, próbálják megnyugtatni őket. A szakember külön köszönetet mondott a Marosvásárhelyi Állatkert igazgatójának, Szánthó Jánosnak és csapatának, hogy befogadta az állatokat és aktívan részt vesznek az állatok megfelelő ellátásában.

Szánthó János állakertigazgató és Lionel de Lange, a Warriors of Wildlife vezetője | Fotó: Matiș Cristian Daniel

Hangsúlyozta, a segítség azért is fontos, mert az állatoknak hosszabb időre lesz szükségük, amíg alkalmazkodni tudnak az új helyzethez és megnyugszanak. Mint mondta, a kimentett oroszlánok az odesszai állatkertben születtek, más környezetet nem ismertek eddig, ezért jelenleg agresszívebbek és az út során több karcolást is szereztek. Az állatmentő szervezet vezetője kijelentette, minden nehézség ellenére az állatok egészségi állapota megfelelő és felépülésük, alkalmazkodásuk, valamint a szállítás előkészítése után szeptemberben átszállítják őket az Amerikai Egyesült Államokba a Wildlife Coloradói központjába, ahol a lehető legjobb körülményeket biztosítják nekik.

Lione de Lange a Maszol kérdésére válaszolva közölte, elégedett az itteni körülményekkel és kiemelte, Európa szerte nincsenek az állatkertek többségében ilyen nagy kifutók. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, az oroszlánokat a nagyközönség számára nem lenne ajánlott kiállítani.  A szállításról és annak stációiról fényképes összeállítást hoznak majd létre, amelyet elérhetővé tesznek.

Fotó: Matiș Cristian Daniel

Összegzésében elmondta, a mentési akciókkal nem állnak le, visszatérnek Ukrajnába és megpróbálnak további állatkerti állatokat kimenteni a háború sújtotta övezetekből.

A Warriors of Wildlife (WOW) alulról építkező szervezet, amely a helyi közösségek támogatására és adományaira támaszkodik. A céljuk az, hogy a rossz körülmények között tartott, szenvedő állatokat kimentsék az adott környezetből. A WOW-nak jelenleg Dél-Afrikában és Ukrajnában van központja, ahol elkötelezett csapatok dolgoznak együtt a vadon élő állatok megmentésén és a szenvedésekkel teli életből a lehető legjobb életkörülmények felé történő áthelyezésén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?