Bengáli fehér tigrisek és pelikánok a Marosvásárhelyi Állatkert új lakói

Új állatok költöztek nem rég a Marosvásárhelyi Állatkertbe, két bengáli tigris és hat pelikán az intézmény új lakói – jelentették be péntek délelőtt. Az intézmény vezetősége ismertette, hogy a hétvégén induló nyári szezonban milyen hagyományos programokkal készülnek, illetve hogy milyen további fejlesztések várhatók az állatkertben.

Az állatkert két különleges macskafélével gazdagodott, ugyanis ilyen állat soha korábban nem volt még a Marosvásárhelyi Állatkert lakója – mondta az intézmény vezetőségével tartott pénteki közös sajtótájékoztatón Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Az elöljáró kifejtette, a fehér bengáli tigrisek mellett hat pelikán is gyarapítja az állatkert állományát. Hozzátette, ezek a Romániában is őshonos madarak nagyon rég voltak az állatkert lakói, ezért is különleges, hogy hosszú idő után ismét meg lehet csodálni a vízi madarakat.Fotó: Facebook/Soós Zoltán

„Egyelőre elkülönítették az újonnan érkezett állatokat, mivel ez a megfelelő eljárás. Az állatoknak szükségük van alkalmazkodási időre, ezt követően tekinthetik meg őket a kíváncsi látogatók” – közölte a városvezető.

A polgármester külön gratulált az állatkert új vezetőségének azért az erőfeszítésért, szakmai felkészültségért, amivel az elmúlt másfél évben próbálták javítani az állatkert színvonalát. Mint fogalmazott, az elmúlt időszakban több állattal is gazdagodott az állatkert, többek között flamingókkal is, ami azért fontos, mert az ország állatkertjei közül csak itt találkozhatunk ezzel az állattal. Soós Zoltán kitért az állatkert fejlesztésére is mondván, ezek a fejlesztések nemcsak helyi szinten lesznek fontosak, hanem ennek köszönhetően az állatkert meghatározó országos turisztikai célponttá is válhat.

„Minden évben május 1-jén kezdődik az igazi látogatási szezon a Marosvásárhelyi Állatkertben. Természetesen az ezt megelőző időszakban is látogatható, de a nyári turistaszezon ekkor indul el. Ezért igyekszünk folyamatosan újítani, új állatokat hozni. Fontos részlet, hogy idén január 1-jétől külön intézménnyé váltunk, ehhez nagyon sok előkészületre volt szükség, hogy az új intézmény jól működjön. Ez egy hatékony csapat építését is feltételezte, aminek igyekeztünk eleget tenni” – jelentette ki Szánthó János, az állatkert igazgatója.

Fotó: Benedek Huszár Botond

Mint részletezte, az új állatok mellett, amelyeket május 1-jétől láthatnak az állatkert látogatói, a téli szálláson levő állatokat is kiengedték a nyáron használt terekbe. Hozzátette, az állatkert részéről nagyon gazdag program várható a következő időszakban. Az egyik ilyen program a Múzeumok Éjszakája lesz május 17-én, a június 1-jei gyermeknapot idén is megtartják, valamint két év kihagyás után a Dream Night programot is is megszervezik a krónikus beteg és mozgássérült gyermekek számára – sorolta az intézményvezető.

Hangsúlyozta, idéntől – amennyiben lesz erre lehetőség – kéthetente újdonságokkal igyekeznek kedveskedni az állatkert látogatóinak. Az állatkert igazgatója azt is elmondta, minden teret megfelelőképpen helyreállítanának és működőképessé tennének az állatkertben, ehhez azonban időre lesz szükség, hiszen több épületet át kell vizsgálniuk és a felmérést követően tudják a további szükséges lépéseket megtenni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?