Nagyváradon is bevezetik a COVID-igazolványt

Fotó: Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalaBihar megye 25 településén vezetnek be különböző fokú szigorításokat szeptember 29-től a növekvő esetszámok miatt, köztük Nagyváradon, ahol hétfőn lépte át a 3 ezrelékes küszöböt a fertőzöttségi arány.

Bihar megyében Hagymádfalván a legmagasabb a fertőzöttségi ráta 9,62 ezrelék, ez 12 esetet jelent, ezért a közegészségügyi igazgatóság (DSP) egyelőre nem látja indokoltnak a település karantén alá helyezését, de hétvégén 20 és hajnali 5 óra között kijárási tilalmat rendeltek el. Kivételt jelentenek a COVID-igazolvánnyal rendelkezők, egyébként az ott élők halaszthatatlan orvosi ellátás, vagy munkába menetel céljából hagyhatják el az otthonukat.

Nagyvárad mellett további 12 településen 3 és 6 ezrelék közötti a fertőzöttségi arány, ezek Tataros, Vámosláz, Cécke, Köröstárkány, Biharkaba, Szombatság, Mezőszakadát, Váradszentmárton (ide tartozik Félixfürdő is), Biharszentandrás, Biharrósa, Hegyközcsatár és Magyarremete. A megyeszékhelyen és a felsorolt községekben a COVID-igazolvány meglétéhez kötik az előadótermekbe (színház, filharmónia), a mozikba, az éttermekbe stb. való belépést. Privát eseményeket, például lakodalmakat vagy keresztelőket legtöbb 200 résztvevővel tarthatnak, de fejenként két négyzetméternyi területet biztosítani kell az ott lévőknek.

További 11 Bihar megyei községben és városban 2 és 3 ezrelék közötti a fertőzési ráta, ezek: Harangmező, Alsólugas, Magyarcséke, Rév, Vaskoh, Diófás, Szalárd, Nagyürögd, Miklóirtás, Érábrány, és Körösgyéres. Ezeken a településeken a vendéglők és kávézók 5 és 20 óra között teljes kapacitással működhetnek, de például a hotelekben és a panziókban csak a szállóvendégeket lehet kiszolgálni.

Bihar megyében a közegészségügy igazgatóság kedd reggeli adatai szerint 198 új esetet vettek nyilvántartásba, ezzel 1450-re nőtt az aktív esetek száma, a legtöbben, 727-en Nagyváradon vannak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?