Nagyváradon és Marosvásárhelyen is új bölcsőde nyithatja meg kapuit idén

A magyarlakta települések közül a tervek szerint Nagyváradon és Marosvásárhelyen nyithatja meg kapuit még idén új, korszerű bölcsőde a fejlesztési minisztérium bölcsődeépítési programján keresztül – tájékoztatott a minisztérium. Kivitelezési szerződést 76 bölcsőde felépítésére írtak alá, ennyinek az építése kezdődhet el hamarosan. További 52 pedig közbeszerzési eljárás alatt áll, azaz keresik a kivitelezőt. „A gyermekvállalást, a családalapítást bátorítjuk azzal, hogy bölcsődéket építünk” – nyilatkozta a Maszolnak Cseke Attila fejlesztési miniszter.

2026-ig 124 bölcsődének kell megépülnie

Eddig összesen 229 finanszírozási szerződést írtak alá a bölcsődeépítési programban. Részben a helyreállítási alapból és részben kormánypénzből épülnek meg az új kisdedóvók. Legkésőbb 2026-ig 124-nek fel kell épülnie, mivel a helyreállítási alapból épülő összes beruházásnak ekkor jár le a határideje. Ez 7450 bölcsődei helyet jelent. A kormányzati finanszírozással épülők esetében kivitelezési határidőt szabnak meg minden beruházásnak külön-külön, derül ki a minisztérium tájékoztatásából.

Fotó: Cseke Attila Facebook-oldala

A program a kisgyermekes családok helyzetén próbál segíteni, hiszen Romániában óriási a helyhiány az intézményekben a két és három év közötti gyerekek számára. Az olyan nagyvárosokban, mint Kolozsvár, az állami bölcsődékbe a kisgyermek pontrendszer alapján kerülhet be, ahol sokat számít az, hogy az állandó lakhelye és munkahelye a szülőknek az adott városban legyen. Így a nem kolozsváriaknak esélyük nincs, de még helyi lakcímmel, magas pontszámmal is nagyon sokan várólistások. „A gyermekvállalást, a családalapítást bátorítjuk azzal, hogy bölcsődéket építünk, hiszen tudjuk, sok család számára jelent gondot a bölcsődei helyek hiánya akkor, amikor a fiatal anyukák visszatérnének dolgozni a gyermeknevelési szabadság után” – nyilatkozta a Maszolnak Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Eddig egyet adtak át

Az első új, korszerű és környezetbarát bölcsődét Suceava megyében, Fălticeni-ben adták át tavaly decemberben. Ebben 70 gyermek, 7 bölcsődei csoport fér el, 7 hálószoba, 4 játszószoba van benne, ebédlő és saját konyha a meleg étel előállításához. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?