banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Nagyidő és szaharai homok jön, figyelmeztetnek a meteorológusok

Változékony időjárást jeleznek Romániában a meteorológusok szombat este 9 és vasárnap este 9 óra között. A szél felerősödik, a légköri instabilitás fokozódik, írja a Digi24.ro.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka főleg az ország észak-nyugati, központi részén, illetve helyenként délen és dél-keleten, majd vasárnap folyamán az északi, központi és keleti régiókban és a hegyvidéken érezhető majd hangsúlyosan a légköri instabilitás.

A torrenciális esőket gyakori villámlás, helyenként jégeső kíséri, a csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20 litert négyzetméterenként, Erdélyben, Moldvában és a hegyekben helyenként a 30-35 litert négyzetméterenként.

A szél főleg vasárnap erősödik fel, eléri a 45-65 km-es óránkénti sebességet, időnként szélviharrá fokozódik.

Megérkezett Romániába a szaharai porfelhő

A Szaharából érkező homok az ország dél-nyugati részét éri el először, és az esőzések segítik a lerakódását, figyelmeztetnek a meteorológusok.

Az Észak-Afrikából érkező, homokszemcsékkel telített trópusi légtömeg sűrűsége sokkal alacsonyabb az Olaszországban vagy a Balkán-félsziget déli részén érzékelhetőnél, a porlerakódás azonban mégis megfigyelhető lesz a hétvégén a dél-nyugati régiókban, majd az ország teljes területén.

(Címlapfotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?