Nagy Feró és a Beatrice is fellép a Máramarosszigeti Magyar Napokon

Közösségi kvízesttel, gyermekműsorral, könyvbemutatóval, koncertekkel és sok más programmal várják az érdeklődőket a Máramarosszigeti Magyar Napokra július 12. és 14. között. A második alkalommal megszervezett rendezvény programjai minden korosztályt megszólítanak, ugyanis a szervezők a közösségi élettel próbálják megerősíteni az összetartozás érzését a szórványtelepülésen.

A 19. század legkiemelkedőbb magyar női színésznőjének, Prielle Kornéliának alakított ki egy emlékszobát a Máramarosszigeti Református Egyházközség, amelynek ünnepélyes átadója a magyarnapok első programpontja lesz. Ezt követően, 17 órától kerül sor Zolopcsuk Róbert képzőművészeti kiállítására, ahol Máramarossziget épített örökségét hivatott bemutatni.  A máramarosszigeti helytörténész és festőművész a festményein keresztül is a kultúra, történelem és az értékek ápolását szorgalmazza. Végezettül a magyarnapok első napja egy kvízesttel zárul, amire előzetes regisztráció szükséges. Az érdeklődők az alábbi linken keresztül regisztrálhatnak az eseményre.

Fotók: Máramarosszigeti Magyar Napok/Facebook

A nagybányai festőiskola megalapításának 125. évében avatták fel Hollósy Simon máramarosszigeti születésű festőművész egész alakos szobrát a főtéri parkban. Július 13-án, szombaton, 14 órától megemlékeznek a magyar modern festőművészet egyik legfontosabb személyéről. Ezután Ábry Szabolcs, az El nem feledett kisvasutak című könyvet mutatja be, ami a történelmi Máramarosban egykor működő Máramarosszigeti keskeny nyomközű Sóvasút és Hosszúmezei Erdei Vasútról szól,a megépülésüktől kezdve egészen azok megszűnéséig.

Várady Gábor, a „máramarosi medve”, az 1860-as és 70-es években komoly szerepet játszott a magyar politikai életben. A dualizmus korában a magyar országgyűlés egyik meghatározó politikusa volt, akiről azonban ma már a korszakkal foglalkozó történészeken kívül legfeljebb egy-két máramarosi helytörténész tudja, hogy ki is volt. Szabó Zsolt az ő életéről beszál szombaton 16 órától a máramarosszigeti Árpád-házi Szent Kinga Bölcsődében.

A második nap előadásai a női kávéházban érnek véget, ahol Bálint Katalin meseterapeuta és Markó Etelka szimbólumterapeuta a női varázserőről tart mesés, relaxációs beszélgetést. Az első nagyobb koncertre a máramarosszigeti főtéren kerül sor, ahol a kolozsvári Operetissimo együttes hozza el a magyar kultúra egyik alappillérét, a magyar operettet.

Az utolsó nap első programpontja leginkább a város fiataljait szólítja meg, akik részt vehetnek biciklis akadály- és lassúsági versenyen.

Ezt követően. „Mire tanít a győzelem? A helyi képviselettől az országos jelenlétig” címmel tartanak panelbeszélgetést, ahol Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke, Orosz Krisztofer-Levente, a máramarosszigeti RMDSZ elnöke, valamint R. Fekete Lajos, Hosszúmező polgármestere beszél az elmúlt időszak tapasztalatairól. Az ünnepi záróbeszédeket követően Nagy Feró és a Beatrice zárja a II. Máramarosszigeti Magyar Napokat.

A rendezvény teljes programját a Máramarosszigeti Magyar Napok Facebook oldalán lehet megtekinteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?