Működésbe lépett a nemi bűncselekményeket elkövetők országos nyilvántartása

Működésbe állította a Román Rendőrség a nemi bűncselekményeket, illetve kizsákmányolás bűntettét elkövetők országos automatizált nyilvántartását.

A rendőrség szerint a nyilvántartás a kiszolgáltatott személyekkel való kereskedéssel, ezek kizsákmányolásával kapcsolatos, valamint a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket elkövető személyek felismerését, nyomon követését és azonosítását szolgálja.

A nyilvántartásba azok a személyek kerülnek be, akiket elítéltek - vagy más bűnvádi intézkedést hoztak ellenük - ilyen bűntettek miatt; azok a román állampolgárok, akiket más uniós vagy EU-n kívüli ország központi hatóságai nyilvántartásba vettek ilyen jellegű bűntett elkövetése miatt; azok a külföldi állampolgárok, akik más ország illetékes hatósága szerint ilyen bűntettet követtek el, és akikkel kapcsolatban arra vonatkozó adatok vannak, amelyek szerint Románia területén tartózkodnak vagy tartózkodhatnak. A kiskorú elkövetők nem kerülnek be a nyilvántartásba, leszámítva azokat az eseteket, amikor a bíróság elrendeli a nyilvántartásba vételüket.

A magatartásbeli integritásról szóló igazolványt bármely magánszemély igényelheti. A dokumentum tanúsítja, hogy az illető nem szerepel a nemi bűncselekményeket elkövetők nyilvántartásában, vagy hogy milyen adatok szerepelnek ebben a személyével kapcsolatban. Az igazolványt ugyanúgy kell igényelni, mint az erkölcsi bizonyítványt, azaz egy erre vonatkozó típusnyomtatvány kitöltésével, amely bármely olyan rendőrségi egységnél vagy alegységnél benyújtható, ahol az erkölcsi bizonyítványt is kiadják.

Az igazolványt az igénylés benyújtásától számított három napon belül kapja kézhez a kérelmező és hat hónapig érvényes.

A magatartásbeli integritási bizonyítvány nem helyettesítheti az erkölcsi bizonyítványt, a két dokumentumnak nem azonos a tartalma - hangsúlyozza közleményében a rendőrség.

(Címplapképi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?