Most vagy soha! Utolsó esély a szakszervezeti művelődési házak helyzetének rendezésére

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat újra megpróbálja megszerezni a gazdátlan és romos Szakszervezeti Művelődési Ház tulajdonjogát. Antal Árpád polgármester szerint találtak jogi megoldást, és most megvan a politikai akarat arra, hogy a kormány rendezze ezt a több hazai városban is jellemző problémát. Ha viszont ezúttal sem járnak sikerrel, akkor lemondhatnak arról, hogy valaha is rendeződik az ingatlan helyzete.

„Kultúrpalotaként” emlegetik Szentgyörgyön az épületet | A polgármesteri hivatal fotójaAntal Árpád szerint a köznyelvben „kultúrpalotaként” ismert sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Háza a város egyik szégyenfoltja. Az országban 42 ilyen „művház” van, azok egy része a szentgyörgyihez hasonlóan gazdátlan és romos. Az ingatlanok a román állam tulajdonában vannak, amely a szakszervezeteknek adta használatba.

A sepsiszentgyörgyi „kultúrpalota” jogi helyzete igencsak bonyolult, hiszen egyrészt az állam vagyonával gazdálkodó pénzügyminisztérium nem tud arról, hogy birtokában van az ingatlan, másrészt annak idején egy olyan szakszervezethez került használatba, amelynek ma nincs jogutódja.

A háromszéki város önkormányzata évek óta sikertelenül próbálta megszerezni a tulajdonjogot. Antal Árpád szerint egy alkalommal voltak közel ahhoz, hogy kormányhatározattal rendezzék a helyzetet, két illetékes minisztérium jóváhagyta, ám az igazságügyi minisztérium elutasította a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy a használati jog visszavonásához szükség van a szakszervezet hozzájárulásához. „Nyilvánvalóan nem lehetett megtenni, mert ez a szakszervezet jogilag nem is létezik, így nem lehet megszerezni valakinek a hozzájárulását, aki nem is létezik” – magyarázta a polgármester.

Antal szerint a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal az elmúlt hónapokban átvállalta annak a rendezését, hogy a Szakszervezetek Művelődési Háza nem szerepel a pénzügyminisztérium nyilvántartásában, ezért az önkormányzat névvel, címmel és kataszteri számmal bejegyeztette a telekkönyvbe az állam tulajdonát. Hasonlóan jár el több hazai város is és a következő hónapokban: szeretnék „egy csomagban”, kormányhatározattal rendezni szakszervezeti művelődési házak helyzetét – számolt be a sepsiszentgyörgyi polgármester.Kész fertő | Fotó: Kardos Zoltán

Hozzátette: a kormánykoalícióban – amelynek az RMDSZ is tagja – erről döntés született, így most van politikai akarat, és találtak jogi alapot is, hogy az állam visszavegye a szakszervezetektől azokat az épületeket, amelyeknek bizonyíthatóan rossz gazdái voltak. „A polgári törvénykönyvben van egy rendelkezés, amely világosan kimondja: minden tulajdonos, kezelő vagy használati joggal rendelkező szervezetnek jó gazdaként kell viselkednie az általa kezelt ingatlannal. Szabad szemmel is látható, hogy a szakszervezet nem viselkedett jó gazdaként a sepsiszentgyörgyi épülettel, így a román állam a kormányon keresztül büntetésként megvonhatja a használati jogot a szakszervezettől, anélkül, hogy hozzájárulását kellene kérnie” – magyarázta Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában 2012-ben szűnt meg a tevékenység, miután közel 500 ezer lejes adósságot halmozott fel az önkormányzat felé felé. Az elmúlt években a városközponti épület leromlott, ablakait betörték, az ingatlanban lévő tárgyakat ellopták vagy megrongálták, hajléktalanok költöztek be. Mivel nincs tulajdonában, az önkormányzat nem költhet sem az őrzésére, sem a karbantartására. Ha viszont sikerülne megszerezni a főtéri épület tulajdonjogát, akkor szeretnék helyreállítani és újra integrálni a kulturális vérkeringésbe – többek között a jövendőbeli filharmónia koncerttermét rendeznék be ott.

Kapcsolódók

Kimaradt?