Mocskos kampányról és tervekről Kézdivásárhelyen

Sajtótájékoztatón értékelte ki az idei helyhatósági választásokat a háromszéki RMDSZ helyi és megyei vezetősége Kézdivásárhelyen. Egybehangzó vélemény volt: Kézdiszékhez, az itteni emberekhez nem méltó választási kampány zajlott.

A sajtótájékoztatón részt vett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke (egyben az RMDSZ megyei szervezetének az elnöke), Dávid Sándor, az RMDSZ kézdivásárhelyi elnöke, Bokor Tibor régi-új polgármester és dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester, akit a szövetség ismét nevesíteni fog a tisztségre.

Elsőként Dávid Sándor beszélt, aki elmondta: Kézdivásárhely győzött, győztek az emberek, a szív, a demokrácia és az RMDSZ az emberek által, akiknek köszönetet is mondott, hogy pártállástól függetlenül éltek szavazati jogukkal.Fotók: Tamás Sándor Facebook oldala„A négy évvel ezelőtti választásoknál jóval nagyobb számban jelentek meg, szinte háromezerrel több szavazat volt. Nagyon nehéz kampányon vagyunk túl, sok olyan dolog történt ami a törvényesség határát nem csak súrolta, hanem jó vastagon átlépte, de folytatjuk a munkát, a sebek majd begyógyulnak” – mondotta, hozzátéve, hogy ugyanakkor a konzekvenciákat is levonták. „A kampányban közel háromezer kézdivásárhelyi emberrel tudtunk beszélgetni, tanácsosok, tanácsosjelöltek és önkéntesek telefonon keresték fel a lakosságot, sok pozitív és negatív kritikát, ugyanakkor javaslatot kaptunk, amit jegyeztünk és igyekszünk azok szellemében dolgozni. A megyei tanáccsal közösen elképzelt hosszú távú terveink megvalósítása mellett azokat értelemmel is fel fogjuk tölteni, hogy minden kézdivásárhelyi úgy érezze: elsőrendű lakós. A kampányban az ellenzék ugyanis úgy beszélt, hogy Kézdivásárhelyen vannak egyesek és kettősök, mi pedig azt mondtuk, hogy ilyen nem volt és nem is lesz” – tette hozzá.Bokor Tibor kifejtette: büszke a kézdivásárhelyiekre és a kampány zárultával arra kéri őket, hogy mindenki legyen büszke a városára. „Köszönetet mondok a kézdivásárhelyi, oroszfalvi, sárfalvi, szászfalvi és nyujtódi lakosoknak, az rengeteg szavazat, amit kaptam, munkámban megerősít” – mondotta, majd kitért a kampány alatt tapasztaltakra is. „Nagyon sok személyes sérelem ért az elmúlt hetekben, én elég sok kampányban részt vettem a pályafutásom alatt, de soha ilyen mocskos kampányban nem volt részem. Nem volt könnyű túltegyem magam mindazon személyes sértéseken amik értek, de ez még jobban megerősített abban, hogy Kézdivásárhelynek erős közösséget kell létre hozzunk, amely pozitívan gondolkodik és tenni akar. Nagyon bántott, hogy talán életemben először románellenesnek tüntettek fel, soha életemben nem tettem különbséget más nyelven beszélőkkel, ha tudtam segíteni, akkor mindig segítettem” – célzott arra, hogy a román pártkoalíció nacionalizmus miatt panaszt tett ellene a választási irodában.

„Őszintén sajnálom, hogy a román közösségnek nincs egy olyan embere, aki részt tudna venni a városvezetésben, de azt hiszem, hogy a négy évvel és a mostan történtek alapján levonják a konzekvenciákat és olyan képviselőt választanak az élükre, aki a helyi románok és nem a saját érdekeit képviseli” – osztotta meg ezzel kapcsolatos véleményét.

Azt is elmondta: nagyon sok kritika érte, hogy a választási kampányban túl sok információt és videót tettek fel a közösségi oldalakra. „Mindaz, amit láttak a Facebookon vagy a közösségi médiában az nem hazugság volt, azokat a munkákat mutatták be, amiket elvégeztünk a csapattal az elmúlt négy esztendőben. Biztosíthatom Önöket, hogy azokat a munkákat, amiket elkezdtünk még az idén befejezzük” – nyomatékosított a polgármester. Azt is bejelentette: a napokban új munkapontok jönnek létre, így jövő héten – amennyiben az időjárás kedvez – megkezdik az új vízvezeték és csatornahálózat kiépítését a Kert és a December 1 utcákban, folyatják az udvarterek rendezését, idén a 14, 16 és 19-es számú terek újulnak meg. A Szőcs József (Piac) utcában befejezik a héten a közművesítést, jó idő esetén szintén jövő héten kezdik az út felújítását. Szintén a napokban megkezdik a Stadion utcában lévő inkubátorház körüli rész felújítását is.

Szilveszter Szabolcs alpolgármester úgy értékelte: a józan ész nyert és döntött Kézdivásárhelyen. „Ez már eleven tükre annak, hogy erős közösség Kézdivásárhely” – osztotta meg gondolatait.

Tamás Sándor kifejtette: mindig jobban szerette, ha valamiről sok ember döntött, mintsem zárt ajtók mögött egy szűk testület. Kifejtette: az elmúlt két évtizedben nem volt rá példa, hogy ennyi választópolgár járuljon az urnák elé a céhes városban. „Ez azt jelenti, hogy a kézdivásárhelyiek tisztán látnak, és megköszönjük nekik azt, hogy különbséget tudtak tenni a trükkös fiúk és a munkásfiúk között” – vélekedett, majd úgy fogalmazott: nem a választási kampány utolsó két hetében kell hangosnak lenni, hanem tisztességesen kell dolgozni éveken keresztül és ugyanakkor nem szabad más tollával ékeskedni.

Trükközésnek minősítette a politikai ellenfelek kampányolását. „Legyünk őszinték, az EMSZ és a román pártok oldalán trükközés volt. Ez a trükközés az első pillanattól megnyilvánult, olyan volt, mint az itt a piros, hol a piros. Van polgármesterjelölt, de még sincs, románokkal fogunk össze, de mégse igaz, a magyarokat képviseljük. Ez lehet hogy megy délen, de hál’istennek sem Kézdivásárhelyen, sem Székelyföldön, sem Erdélyben nem működik” – fogalmazta meg a véleményét, majd zárszóként az európai parlamenti választásokról és a megyei tanács összetételével kapcsolatosan is mondott pár gondolatot. Kifejtette: sajnálatos, hogy a szélsőséges AUR egy képviselője is bejutott a megyei testületbe, a két kisebb párt kiesését pedig azzal magyarázta: szétforgácsolódtak, ahelyett hogy összefogtak volna és közösen sikerült volna elérniük a választási küszöböt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?