banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Miron Cozma: Nem is volt bányászjárás, ti öltétek meg őket Bukarestben

„Milyen bányászjárás? (…) Nem volt bányászjárás. Ti öltétek meg ezeket Bukarestben” – mondta Miron Cozma a fővárosi legfőbb ügyészség épülete előtt rá várakozó újságíróknak.

A Zsil-völgyi bányászok egykori szakszervezeti vezetőjét hétfőn hallgatták ki az 1990-es bányászjárások ügyében, amelyben emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

Az Agerpres beszámolója alapján Miron Cozma az ügyészség előtt várakozó újságíróknak kijelentette, hogy bányászjárás nem is volt, és ő maga nem tartózkodott Bukarestben 1990. június 13-án. „Milyen bányászjárás? Mindannyian Iliescut támogatjátok. Nem volt bányászjárás. Ti öltétek meg ezeket Bukarestben. Ti és Iliescu. Én nem is voltam Bukarestben június 13-án” – fogalmazott, amikor az újságírók arról kérdezték, mi volt a szerepe a bukaresti tüntetés elfojtásában.

A legfőbb ügyészség, mint ismeretes, április 26-án jelentette be, hogy az 1990-es bányászjárás ügyében büntetőeljárást indított Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu-Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes, Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója, Miron Cozma egykori bányászvezér, Adrian Sârbu volt miniszterelnöki tanácsadó, illetve Vasile Dobrinoiu és Peter Petre tartalékos tábornokok ellen.

A volt államfő ellen már 2017-ben vádat emeltek az ügyészek emberiesség elleni bűncselekmények miatt. 2020 decemberében azonban a legfelsőbb bíróság visszautalta az ügyet a katonai ügyészséghez és elrendelte a nyomozás újrakezdését. A bírák akkor az ügyészek által korábban összegyűjtött összes bizonyítékot semmisnek nyilvánítottak, és megállapították, hogy törvénytelen volt a vádirat, amelynek alapján Iliescu mellett Petre Romant, Gelu Voican Voiculescut, Virgil Măgureanut, Mugurel Cristian Florescut, Emil "Cico" Dumitrescut (aki időközben meghalt), Cazimir Ionescut, Adrian Sârbut és Miron Cozmát bíróság elé állították.

A legfőbb ügyészség újrakezdte a nyomozást, és április végén csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy megindította a büntetőeljárást az említettek ellen.

A korábbi vádirat szerint 1990. június 11-12-én az állami hatóságok úgy döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem téren tüntetők ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának tiszteletben tartását követelték, és békésen fejezték ki elégedetlenségüket az akkori politikai hatalommal szemben.

A tüntetések elfojtásában törvénysértő módon részt vettek a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a SRI erői, valamint több mint tízezer bányász és más munkás az ország több pontjáról.

Az 1990. június 13-án reggel elindított megtorló akciók során négy személyt halálos lövés ért, két személyt megerőszakoltak, 1315 személy fizikai vagy lelki sérülést szenvedett, 1214 embert pedig politikai okokból jogtalanul megfosztottak a szabadságától.

Ion Iliescut akkor azzal vádolták a katonai ügyészek, hogy ő adta ki a parancsot az Egyetem tér erőszakos kiürítésére, többek között a bukaresti nagyvállalatok dolgozóinak bevonásával, idézte fel az Agerpres.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?