„Mindig nehéz volt és nehéz is lesz, mert tisztességes munkából nehéz megélni” – Szétnéztünk a Györgyfalvi negyedi mozgó piacon

Április elején nyitották meg a kolozsvári Györgyfalvi negyedben található mozgó piacot a már megszokott helyszínen, a Pata utca végén (Strada Unirii), a 3-as busz végállomásánál. A városban létesített másik mozgó piac a Kolozsvár Aréna környékén nyílt meg még januárban. A két helyszínen összesen 95 őstermelő várja a kolozsváriakat a szezonális, friss termékekkel: zöldségekkel, gyümölcsökkel, mézzel, hús- és tejtermékekkel, de virágokat, palántákat is vásárolhatunk.

A piacon minden árus közvetlen, beszédes, nem a megszokott szupermarket-hangulat fogad, az árusok inkább igyekeznek a vásárlónak megfelelő terméket ajánlani. Több mint tízféle almából válogathatuk, és ízlésünknek megfelelően vásárolhatunk édesebbet, savanykásabbat, roppanósabbat vagy akár puhábbat is. Minden árus készségesen elmeséli, hol termelte a zöldséget, gyümölcsöt, hogy honnan jött, és elmaradhatatlan, hogy ne ajánlja a legfinomabb termékét. Az árusoktól megtudtuk, jövő héten érkezik az idei első adag, friss házi paradicsom.

A szerző felvételei

Demeter Csaba Szilágy megyei méhésszel elegyedtünk szóba, aki több éve jár a mozgó piacokra Kolozsvárra. Mint mondja, itt alakult ki a bevásárlói körük, és ezért ide jönnek értékesíteni az árut, csütörtökönként a Györgyfalvi negyedbe, szombatonként a sportcsarnokhoz. A hét többi napján más elfoglaltsága is akad, vándorol a méhekkel, perget, címkéz. Demeter Csabánál hárs, hegyi akác, vegyes és repce mézet lehet vásárolni, de persze van virágpor is, és különböző méhészeti termékek.

„Eléggé mozgalmas életünk van, a méhekkel vándorolni kell, a hegyi méz előállításához például Bánffyhunyad mellé megyünk, a hárs az délről származik, de nálunk, Szilágy megyében is gyűjtenek a méhek, a vegyes mézünk onnan van, a repce pedig Nagykároly mellől” – magyarázta.

Mint mondja, a mozgó piacon „mindenféle jóság van”, és inkább azok a termelők járnak oda, akik a hagyományos piacokról kiszorultak. Szerinte már azzal a szabállyal, hogy a hagyományos piacokon az asztalokat minimum egy évre lehet kibérelni, az őstermelők 90 százalékát kiszorították, hiszen „nincs az a termelő, aki egyedül asztalt bérelne egy évre”, mivel neki termelnie is kell, így a héten csak egy-két, maximum három napot tud az eladással tölteni. A hagyományos piacokon pedig egy asztal bérlése legalább négyezer lejbe került eddig, és még ez is drágult, így a kistermelőknek „esélyük sincsen ott értékesíteni az árujukat”.

Demeter Csaba szerint sokan csinálták azt, hogy közös asztalt bérelnek többen, és megegyezés alapján eldöntötték, hogy ki, melyik nap árul, de amióta felújították a központi piacot, „egyszerűen nem férnek asztalhoz a kistermelők”. A mozgó piacokon amúgy nem kell asztalt bérelni, mindenki a saját autójával, asztalával érkezik, ott árulja a termékét, viszont „itt is azok részesülnek előnyben, akik minél gyakrabban tudnak járni”. Mint mondja, szerencsére az ő termékével könnyen tud mozogni télen is, nyáron is, mert nem romlanak meg egykönnyen.  

A méhész elmondása szerint tavaly csak június, július környékén nyitották meg a Györgyfalvi piacot, de idén a kérésükre erre hamarabb sor került, aminek nagyon örvendenek, mivel „az embereknek vannak termékeik, és van mit értékesíteniük”. Arról, hogy az infláció, az üzemanyag és a földgáz drágulása mellet mennyire nehéz ebből a szakmából megélni, Demeter Csaba úgy vélekedett: a termelőknek mindig nehéz volt és nehéz is lesz, mert tisztességes munkából nehéz megélni. „A vagyont, azt lopni kell, ebből a munkából nem lehet meggazdagodni. Érezzük mi is azt, hogy egyre nehezebb, az üzemanyag, amivel eddig Kolozsvárra jöttem, most szinte a duplájába kerül, de mit csináljunk, megyünk előre, hiszen ha szeretjük ezt csinálni, csak lesz valahogy” – mondta.

A mozgó piacok Kolozsváron heti rendszerességgel működnek, csütörtökön a Györgyfalvi negyedben, a Pata utca (Strada Unirii) végén, a 3-as busz végállomásánál 13 órától 17 óráig vannak ott a termelők. Szombatonként pedig reggel 7 és 16 óra között, a Függetlenség sugárút (Splaiul Independenței) és a Bem utca (George Coșbuc) kereszteződésénél, a Kolozsvár Aréna környékén várják a vásárlókat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?