Hat év alatt elárasztotta Romániát a külföldről behozott hús, zöldség és gyümölcs

Míg a gabonafélék esetében többet exportálunk, mint amennyit behozunk az országba, a hús, a zöldség és a gyümölcs esetében a kereskedelmi mérleghiány 2,5-szörösére méllyült 2013 és 2019 között - figyelmeztet a Román Nemzeti Bank jelentésében.

Tavaly Románia 941 millió euró értékben hozott be külföldről hústerméket, miközben csupán 240 millió értékben exportált. 2019-ben 516 millió euró értékben importáltunk zöldséget, de csak 95 millió euró értékben értékesítettünk külföldön, a gyümölcs esetében a behozatal 653 millió eurós volt, a kivitel pedig 11-szer kevesebb. 

A BNR jelentése szerint Romániára még mindig jellemző, hogy olcsó nyersanyagot exportál, majd az eladott nyersanyagból külföldön készített terméket sokkal drágábban visszavásárolja. Jó példa erre, hogy miközben például a gomba és a zöldborsó esetében kereskedelmi többletet jegyeznek Romániában, addig a zöldségkonzervek esetében mérleghiány van. 

A belső termelés erősítésével, befektetésekkel és a mezőgazdasági társulások támogatásával csökkenteni lehetne a kereskedelmi mérleghiányt - olvasható a jelentésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?