Melyik zenekar kereste a legtöbb pénzt 2022-ben?

Itt az év vége, ilyenkor pedig mindenféle összegzés lát napvilágot az elmúlt év legjeiről. Nincs ez másképp a zeneipar esetében sem, ezért a zeneipari kiadványok zászlóshajójának számító Billboard összesítése alapján mi is megnézzük, hogy vajon ki muzsikálta össze a legtöbb pénzt 2022-ben?

Az idei év amúgyis egy nagyon jó év volt az élőzene rajongói számára, hisz két olyan évet követően, amelyben a Covid-okozta lezárások gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítették a nagyszabású koncerteket, idén a korlátozások feloldása nyomán úgy tűnik, hogy a dolgok visszaálltak a normális kerékvágásba. Nagyon sok zenekar idén pótolta azokat a turnékat, amelyeket még a járvány előtt hirdetett meg, mások pedig új körutak keretében a pandémia idején megjelent albumaikat mutatták be.

Láthatjuk tehát, hogy koncertfronton igencsak gazdag volt az idei év, a világ minden pontján csak úgy váltották egymást a nagy nevek az arénákban. Erre jó példa, hogy júniusban Prágában öt nap leforgása alatt meg lehetett nézni a Guns ‘n’ Roses-t, az Iron Maiden-t, a Metallicát és a Five Finger Death Punch-ot, ami korántsem gyenge felhozatal. Ugyanakkor világkörüli körútra indult a Rolling Stones, a Red Hot Chilli Peppers, Amerikában pedig berúgta a motorokat az újjáalakult Mötley Crüe, amely a Def Leppard társaságában adott egy sor koncertet a tengerentúli nagyvárosokban.

A szerző felvétele

A Billboard listája az abszolút számok alapján rangsorolja a zenekarokat, azaz hogy konkrétan mennyi bevételt szerzett egy előadó 2021 novembere és 2022 októbere között. Ez a fajta rangsorolás nem tükrözi teljesen hűen a népszerűségi mutatókat, mert értelmeszerűen szerepelnek a 40-es listán olyanok, akik kevesebbet koncerteztek, mások pedig több állomást iktattak be turnéik során, így a bevételek is magasabbak. Paul McCartney például nem került be az első tízbe, de ha arányosan vizsgáljuk a teljesítményét, akkor a 15. hely igencsak előkelő olyan körülmények között, hogy az érintett időszakban mindössze 16 koncertet adott, amiből majdnem 106 millió dollár bevétel származott. A 14. helyen Billie Eilish áll, akinek bevételei kicsivel meghaladják ugyan a 106 milliót, de figyelembe kell venni, hogy ő mindezt 68 fellépésből hozta össze.

Ami a toplista első tíz helyét illeti, ott a következő a helyzet:

10. The Weeknd – 19 koncertre összesen 904 744 jegyet adtak el, ami kicsivel több, mint 131 millió dollárt hozott a konyhára.

9. Kenny Chesney – 41 koncert, 1.299.282 néző, 135 millió dollár

8. A régóta várt Mötley Crüe és Def Leppard turné 35 amerikai állomásaira összesen 1.313.207 néző váltott jegyet, amiből 173 és fél millió dollár folyt be a kasszába. Itt viszont meg kell jegyezni, hogy ez a turné idén épp csak elkezdődött, jövőben pedig folytatódik, és amelynek keretében 2023 május 29-én a budapesti MVM Dome-ban is megtekinthető lesz a produkció.

7. Red Hot Chilli Peppers – A Los Angeles-i fenegyerekek tavaly 36 koncertet adtak, ebből egyet Budapesten, ezekre pedig összesen 1.465.881 jegy kelt el, a befolyt összeg pedig kicsivel kevesebb, mint 177 millió dollár.

6. The Rolling Stones – a nyolcvanhoz közel is bombaformában levő rocknagypapák nyári turnéja kétségtelenül az egyik leglátványosabb produkció volt, ez pedig a bevételen is meglátszik, mivel arányaiban nézve, a mindössze 20 állomásból befolyó több, mint 179 millió dollár igencsak szép teljesítménynek számít, ami „csupán” 949.454 eladott jegyet jelent. Ebből az is látszik, hogy a banda koncertjeire keltek el valószínűleg a legmagasabb áron a belépők.

5. Coldplay – a brit zenekar idén kereken 40 koncertet adott, amire 2.260.651fizető néző volt kíváncsi, ez pedig számszerűsítve kicsivel több, mint 208 millió dollárt jelent.

4. Harry Styles – az előadó igencsak aktív volt, mivel 71 koncerten örvendeztette meg rajongóit, akik összesen 1.475.091 jegyet vásároltak, amiből majdnem 214 és fél millió dollárt keresett a zenész és menedzsmentje.

3. Ed Sheeran – a legtöbb jegyet ő adta el, ez azonban mindössze a harmadik helyre volt elég. A 63 állomásos turné 3.047.696 fizető nézővel messze veri a tízes toplistán szereplő összes előadó nézőszámait. Ami a bevételt illeti, nos, az kicsivel több, mint 246 millió dollár. A popsztár egyébként valószínű, hogy sajátos előadói stílusának és innovatív kezdeményezéseinek köszönheti hatalmas rajongótáborát. Ha pedig már innováció, a napokban Ed Sheeran a black metált játszó Craddle of Filth frontemberével egy társaságban bukkant fel, mondván, hogy épp valami újszerű projekten dolgoznak közösen. Ezt valószínű, hogy így év végén senki se látta jönni, de a nagy kérdés itt az, hogy vajon láthatjuk-e a közeljövőben Ed Sheeran-t black metált nyomatni, vagy esetleg a Craddle of Filthet popzenét játszani. Reméljük, hamarosan kiderül.

2. Elton John – a brit ikon valamivel többet, mint 334 millió dollárt muzsikált össze 84 koncertből, amelyre összesen 2.071.661 néző váltott jegyet.

1. Bad Bunny – és akkor a végére jöjjön a meglepetés. Az első helyet ugyanis a közel 373 és fél millió dollárt besöprő Bad Bunny csípte meg, akinek még Elton John-t is sikerült maga mögé utasítania. 65 show, 1.826.339 néző – ezzel pedig ő 2022 nagy befutója. Az, hogy kicsoda Bad Bunny, bevallom, hogy én magam sem igazán tudtam, de ilyenkor jó, hogy kéznél van a Google. A civil életben a Benito Antonio Martínez Ocasio névre hallgat, előadóművészete pedig a latin trap és reggaeton mezsgyéjén mozog. Bad Bunny 1994-ben született Puerto Ricó-ban és 2016 óta töretlenül ível felfelé karrierje, olyannyira, hogy 2020-ban már a Spotify legnépszerűbb előadójává lépett elő.

Ez volt tehát a 2022-es év koncertfronton, mi pedig ezzel kívánunk minden kedves olvasónknak boldog, békés, koncertekben gazdag új esztendőt!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?