Kik koncerteznek vidékünkön 2023-ban? – Jó évük lesz a metálzene rajongóinak

Hagyománnyá vált az évtizedek során, hogy év végén toplisták olvasásával töltsük el az időt, megnézzük imádott zenészeink személyes kedvenceit, vagy egyszerűen magunknak összegezzük az éves termést – a kemény műfajok rajongói számára ez az időszak mindig jó áttekintőként szolgált, hiszen egész évben tűkön ülve várják kedvenc zenekaraik újabb kiadványait, esetleg fölfedeznek valami izgalmas debütöt. A tél vége viszont uborkaszezon: a koncertek és fesztiválok nagyobbrészt nyáron és ősszel robbannak be. Jut azért az év többi hónapjaira is csápolnivaló, ezért arra gondoltunk, a teljesség igénye nélkül összegyűjtjük a 2023-as év metál- és rockzenei palettájáról azokat az eseményeket, amelyek szűkebb és tágabb hazánkban várhatók. Az erdélyi városok közül egyértelműen Kolozsvár került ki eddig győztesként egyéni vagy néhány fellépős koncert-házigazdaként, országos viszonylatban nyilvánvalóan Bukarest – de ne bizonytalanodjunk el, mivel voltak és lesznek izgalmas helyszínek most is, a legnagyobbakat pedig ne az előbbi kettőben keressük! Lássuk, kik jönnek hozzánk jövőre, időrendi sorrendben:

Monastery + Fallen Greek Gods – Jazz & Blues Club, Marosvásárhely, január 7.

A magyar death metál szcéna ismert tagjai ezúttal Marosvásárhelyre látogatnak el. A zalaegerszegi fiúknak egy egészen friss, groove-thrash formáció nyit, a szilágysági Fallen Greek Gods. Jegyek a helyszínen vásárolhatók meg, a belépődíj 30 lej.

Taake + Anomalie – Quantic Club, Bukarest, január 14.

A norvég Taake második hullámos black metál „zenekar” – egyetlen mindenkori tagja, Hoest komponálja a zenét és ő maga a vokalista is, koncertezni azonban különféle live zenészekkel szokott, nagyobbrészt a norvégiai szcéna egyéb együtteseinek tagjait kéri fel. Korábban a Rockstadt Extreme Festen láthattuk 2015-ben. A négy lemezt maga mögött tudó osztrák posztblack Anomalie fogja elkísérni, sajnos a fővároson kívül nem találkozhatunk velük az idén. Jegyek elérhetők itt.

Totális metál – POKOLI ÉVEK: Pokolgép régi tagokkal, Siculus ifjúsági ház, Székelyudvarhely, február 17.

A magyar metállegenda színe-java érkezik Székelyföldre: nem kevesebb, mint 40 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Régi Gép felállással Erdélybe is eljöjjön a zenekar. Kalapács József, Rudán Joe, Nagyfi László, Nagy Dávid, Pazdera György és Tarca László sajnos csak egy székelyudvarhelyi megállót tudnak magukénak, ám remélhetőleg sokan elzarándokolnak majd a koncertre. A pokoli színjátékra itt válthatók jegyek – az earlybird változat már elkelt, szóval jó lesz sietni, amíg a következő két kategória készlete tart.

Leprous + Kalandra – Arenele Romane, Bukarest, március 4.

A norvég progresszív rock/metál formáció Einar Solberg elképesztő falzett tenorjával nem újdonság e földön, viszonylag gyakran megfordulnak az országban. Legutóbb a 2022-es Artmanián találkozhattunk velük, ahova egy régi és új dalokból álló setlisttel érkeztek – most azonban inkább legfrissebb lemezük, az Aphelion promójára fektetik a hangsúlyt. Honfitársaik, a Kalandra melodikus és melankolikus gitáralapú folkkal nyitnak nekik a fővárosi római arénában. A jegyeket innen lehet megvenni, az első kategória, a super early bird már elkelt.

Jon Lord’s concerto for group and orchestra – Vendég: Bruce Dickinson, Sala Palatului, Bukarest, március 15.

Jon Lord- és Deep Purple-dalok szinfonikus zenekarral. Ha valaki igazán emelkedett és minőségi koncertélményre vágyik igazi klasszikusokkal, akkor ellátogathat a fővárosba, hogy ezt a különleges felállást megnézze: Bruce Dickinson (Iron Maiden) – ének, Tanya O’Gallaghan – basszusgitár, John O’Hara (Jethro Tull) – billentyűk/hammond, Kaitner Z. Doka (Jon Lord, Ian Paice) - gitár, Bernhard Welz (Jon Lord, Don Airey) – dobok és Paul Mann (Deep Purple, Jon Lord), valamint a bukaresti filmzenekar karmesterrel. Különféle árkategóriákban alább lehet jegyet választani. 

Master + Schizogen – Quantic Club, Bukarest, március 16.

Paul Speckmann basszer-frontember legismertebb death metál formációja egyszerre egy amerikai klasszikus és európai jövevény: a Chicagoból indult underground masszívum kultstátusra tett szert az évtizedek során. A kilencvenes évektől működő zenekar később áttelepült Csehországba. A Master előzenekara az ukrán brutal death metált játszó Schizogen, az eseményre ezen a linken válthatók jegyek.

Beast in Black – FORM/Space, Kolozsvár, március 18.

Bukarest előtt Kolozsvárra is ellátogat a finn heavy/power formáció, amely a Battle Beast-ből kiszállt Anton Kabanen bandája – három lemez és a Nuclear Blast Records, valamint dugig telt koncerttermek: néhány kulccsszó, hogy mire számíthatunk koncertélményileg. Jegyek itt.

Kataklysm + Soilwork, Wilderun – FORM/Space, Kolozsvár, április 18.

A kanadai Montréalból érkezik hazánkba a melodikus death metált játszó Kataklysm, aki korábban a Rockstadt Extreme Fest 2015-ös kiadásán is fellépett. Most Kolozsvárra és Bukarestbe látogatnak a svéd melodikus death/groove muzsikát játszó Soilworkkal, valamint a bostoni Wilderunnal, akik progos-szinfonikus metált hoznak. A kolozsvári koncertjegyek itt rendelhetők. 

W.A.S.P. – Arenele Romane, Bukarest, május 17.

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a hátborzongatóan remek hangú Blackie Lawless által vezetett WASP, a los angelesi heavy-legenda. 2022-23-as világturnéja értelemszerűen a román fővárost érinti, az együttest pedig senkinek sem kell bemutatni. Jegyek három kategóriában.

Metalhead Meeting – Romexpo, Bukarest, május 26-28.

Hatalmas hír volt 2022 telén, hogy turnéra indul az újjáalakult Pantera, akik Vinnie Paul dobos és Dimebag Darell gitáros halála óta egyetlen közös projektet sem mutattak fel különböző személyes és üzleti okok miatt – a Pantera örökségét Phil Anselmo vitte tovább különböző zenekarokban. Idén azonban Anselmon kívül az eredeti felállásból Rex Brown basszusgitáros, valamint Charlie Benante (Anthrax) és Zakk Wylde (Black Label Society, Ozzy Osbourne) közreműködésével összefogtak egy reunion-turnéra, és szerencsére Bukarestet is érintik Budapest után, Kelet-Európából még csak a lengyel Lódz fogadja őket. A Metalhead Meeting egyelőre csak őket jelentette be háromnapos eseményére, viszont a Pantera-napra (május 27.) elkeltek, de az egész fesztiválra még válthatók bérletek különböző kategóriákban – remélhetőleg hamarosan frissülni fog a bejelentések listája!

Powerwolf – Romexpo, Bukarest, június 6.

A német power metálosok galoppozó riffjeit szintén a fővárosban lehet majd meghallgatni, jegyeket pedig innen lehet rendelni.

Hollywood Vampires – Romexpo, Bukarest, június 8.

Igazi szuperformáció a Hollywood Vampires: Alice Cooper - ének, Tommy Henriksen (az A. C. basszere) - basszus, Joe Perry (Aerosmith) - gitár és nem más, mint a színész Johnny Depp – gitár, a doboknál live zenészként pedig Glen Sobel. A zenekar három éve nem turnézott, most pedig Európát teszik célpontjukká. Jegyeket innen lehet vásárolni.

Deep Purple – Romexpo, Bukarest, július 9.

A Deep Purple legenda – ennyi. Az idős zenészek még mindig minőségi produkcióval készülnek a színpadra, és szerencsénk van, hogy még láthatjuk őket jó egészségben. A koncertre több kategóriában is kaphatók jegyek, plusz egy VIP-csomag, amelyet egy bármilyen jegy vásárlása esetén lehet váltani. A kategória tartalmaz egy tetszőleges személyes tárgyat autogrammal ellátva, egy fotót az együttessel, egy, az összes tag által aláírt posztert, exkluzív merchandise-t és egy hordható emlékkártya. Sajnos a találkozás és fotó nem tartalmazza az együttes tagjai közül Ian Gillan énekest.

Artmania fesztivál – főtér, Nagyszeben, július 28-30.

Töretlen népszerűségnek örvend Erdély és Románia dark-progresszív, helyenként igencsak ütős fesztiválja, amely 15 kiadást ért meg idáig, a 2022-esről itt írtunk. A fesztivál lejártát követően a rajongók idén is tűkön ültek és várták az új bejelentéseket a 2023-as eseményre – gondoljunk arra, hogy ez csak egy hosszú hétvégés fesztivál, és megrostált, figyelmesen kiválasztott zenekarok lépnek fel egy bizonyos stílusvilág szellemiségében. 2023-ban a progresszív és a black metál vonala látszik dominálni: kétségkívül az év legnagyobb meglepetése, hogy először fog Romániában fellépni az angol Porcupine Tree. Visszatérő vendég a svéd Pain of Salvation (legutóbb 2016-ban léptek fel), és nagyot dob majd az Emperor, akinek frontembere, Ihsahn már szintén adott elő a fesztiválon az utóbbi években. A svájci Samael kultikus black-industrial-doom egyvelege szinte megnevezhetetlen, de kétségkívül a különleges oldschool rajongóit fogja vonzani. Az Artmania szervezőcsapata úgy döntött, hogy két jeles norvég fesztivállal fog együttműködni, az Infernoval és a Midgardsblottal, ennek eredményeképpen a rituális óészaki folk-nagyágyú is felkerült a palettára: végre újra itt a Wardruna. További fellépők: Tesseract, Haken, Port Noir, Vulture Industries. Jegyeket a fesztivál oldalán lehet venni az éppen aktuális árkategóriában. 

Rockstadt Extreme Fest – kemping, Barcarozsnyó (Brassó megye), augusztus 2-6.

A 2013 óta működő vaskohó kétségkívül a legjobb dolog, ami történhetett a romániai metálszcénában és -nak, ugyanis sikerült Kelet-Európa legszínvonalasabb extrém zenei fesztiváljaként kinőnie magát. A lengyelek (Mystic festival) és a csehek (Brutal Assault) között bőven és jól elférünk, bár az utóbbi egyre több helyi rajongót vonz felhozatalával, csak kicsivel több pénzért, mint a mi jó öreg Rockstadtunk. Ennek ellenére nem mindenki engedheti meg magának, hogy két országgal arrébb utazzon és egy hétig sörön meg száraz pizzán éljen egy sátor mélyén (na jó, lévén túlzás), inkább megteszi ugyanezt festői hegyvidék között. Ștefan Zăhărescu, a bandák leszervezésével és promoválásával foglalkozó munkatársuk szerint a 2023-as év lesz az eddigi legütősebb és legváltozatosabb felhozatal. Sajnos nem lehet majd napijegyet váltani, aminek szerintük nyilván megvan az oka (tessék csak szépen végig ülni és a rock katonájaként a végsőkig kitartani negyednaposan is) és az előnye (a kempingek limitáltak) viszont a rajongók lehet, hogy nem kívánnak mindent és mindennap látni vagy csupán 5-6 kedvencük van (esetleg megoldják a szállást máshol, vagy éjjel hazautaznak, esetleg leugranak Brassóba vagy a környező más kisvárosokban szállnak meg). Minden esetre, fesztiválbérleteket itt lehet venni, a fellépőkről részletesebben itt lehet olvasni.

Posada Rock – városi stadion, Câmpulung Muscel (Argeș megye), szeptember 1-3.

A Posada Rock is már egy jó ideje felaraszolta magát a különlegesebb romániai fesztiválok palettájára, szintén a háromnapos megoldást választva, valamint a kisvárosi környezet adta lehetőségeket kihasználva. A szubkárpátok alatt még távlatokban beszélhetünk csupán a fellépőket illetően, viszont a német thrash-hangzás triumvirátusából az egyik, a Sodom már bejelentettnek számít. Elővételes jegyeket innen lehet rendelni. 

Old Grave Fest – Quantic Club, Bukarest, október 13-16.

Sajnos minden izgalmas fellépőért több száz kilométert kell utaznia az embernek, főleg, ha az underground szellemiségében szeretne szórakozni. Az Old Grave fesztivállal sincs ez másképp, ha például olyan neveket szeretne látni, mint a speed metál úttörője, a Razor, vagy az az óta oldschoollá lett NWOBHM Angel Witch. A black-thrash, speed, death műfajokban alkotó fellépők listája izgalmas az idén is, októberig pedig van időnk mindenkitől mindent sorra venni és meghallgatni, majd büszkén felölteni a „harci mellényt” a felvarrósokkal és ki tudja még mikkel. Villába és ökölbe szorult kézzel várjunk minden koncertet, íme a jegyek

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?