Továbbra is biztosítana meleg ebédet az időseknek a csíkszeredai Jakab Antal Ház

Keresi az anyagi forrásokat a csíkszeredai Jakab Antal Ház a kisnyugdíjasok, rászorulók számára nyújtott meleg ételre. Bár az állam által biztosított szociális kártyákról lassan lefogy az összeg, az intézmény szeretné folytatni az étkeztetési programját.

Az állam által biztosított szociális értékjegyekből 570 kisnyugdíjas számára készült kétfogásos meleg ebéd a Jakab Antal Ház konyháján. Hetente kétszer-háromszor szállították házhoz a meleg ebédet Alcsík és Felcsík, Székelyudvarhely és Keresztúr térségben, Gyergyó vidéken Marosfőtől Háromkútig – közölte az intézmény.

Az ellátásban nem csak az értékjegyre jogosultak – köztük akár hajléktalanok is – részesültek, többen voltak, akik szívesen vásároltak készételt saját zsebből. „A szakácsok kitanulmányozták, hogy milyen ételek a kedvencek, és örömmel hallották azt is, hogy a házias étkek mennyisége is megfelelő, van, aki három menüt egész hétre be tud osztani. Ez reális segítség az öregeknek: meg is főzik neki, haza is viszik, s fizetni sem kell érte” – áll a Jakab Antal Ház közleményében.

Mint felhívták a figyelmet: az idősek meleg ebédje és az ételek elkészítésében segédkező fogyatékkal élő kollégáik munkahelye került veszélybe amiatt, mert az állam nem kívánja folyósítani ezt az összeget. „Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az esetben hátrányos helyzetűek segítenek hátrányos helyzetűeknek: idős, egyedül élők ételének elkészítéséhez fogyatékkal élők nyújtanak segítséget. Így volt ez eddig, és folytatódhat akkor is, ha éppen szünetel az állami támogatás” – magyarázta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója.Illusztráció | Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Ha van megrendelés, és fenn lehet tartani a konyhát az aktuális személyzettel, akkor kedvezményes áron egy leves 5 lejbe, egy főétel 10 lejbe kerül. Mihelyt pályázásra nyílik alkalom, ezt az árat is méltányosan lehet csökkenteni. Az ár kedvezményesebbé válhat akkor is, ha támogatók, magánszemélyek vagy cégek vállalják, hogy a napi menü költségeinek egy részét kifizetik. Péter György elképzelhetőnek látná azt is, hogy valaki azt vállalja, hogy egy mélyszegénységben élőnek megveszi egy havi meleg ételét. „Száz lejből tíz napra lehet főételt adni Isten nevében. Ismerjük, kik a rászorulók, aki segíteni szeretne, útbaigazítjuk” – tette hozzá.

A jótékony kezdeményezéshez hozzá lehet járulni online itt és itt, az adomány leadható személyesen a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepciójára, vagy bankszámlaszámon is fogadnak adományokat. Bankszámlaszám IBAN: RO33 RNCB 0152 0163 3253 0001
Caritas Alba Iulia Asistență Medicală și Socială
Banca Comercială Română

Kapcsolódók

Kimaradt?