Megteltek az intenzív osztályok Hargita megyében

A koronavírusos megbetegedések hatására ismét nagymértékben megnőtt a Hargita megyei kórházak leterheltsége. A megye intézményeinek intenzív osztályain napok óta kitehették a telt ház táblát. Az intézményvezetők a járványügyi szabályok betartására buzdítanak.

A Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház 12 intenzív kezelést nyújtó terápiás ággyal rendelkezik nem Covid-betegek számára és további négy áll rendelkezésre a koronavírusos betegeknek – mondta a Maszol érdeklődésére Kiss Edit, az intézmény sajtóreferense.

Mint megtudtuk, jelenleg mindegyik ágy foglalt. A kórházban újabb intenzív ellátást nyújtó ágyakat nem tudnak létrehozni, mert „azok mellé szakember is kell” – hangzott el. A kórház néhány ajánlást megfogalmazott a lakosság számára a következő időszakra: éljenek a védőoltás lehetőségével, tartsák be a megelőzési szabályokat, hordjanak maszkot. Amennyiben valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz, ne várják meg, amíg a tünetek súlyosbodnak – emelte ki az intézmény vezetősége.

Átalakítások Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen a szerda reggeli adatok szerint mind a tíz intenzíves ágy foglalt. „Itt nem áll módunkban az ágyszámot növelni. Létrehoztunk a gyermekgyógyászat egy részén – ott felelnek meg leginkább a kórtermek a covid-betegek ellátásához szükséges feltételeknek, illetve ez az egyik olyan osztály, ahol kevés a beteg (jelenleg egy covid-pozitív beteg van az osztályon) – egy úgynevezett szubintenzív részleget” – mondta Zörgő Noémi városházi szóvivő.

Hozzátette: a kórtermeket átalakították úgy, hogy az ágyak körbejárhatók legyenek, hiszen az oda kerülő betegek mozgásképtelenek, non invazív lélegeztetésre szorulnak, forgatni kell őket, minden irányból hozzá kell férni ágyaikhoz. Továbbá beazonosítottak más olyan osztályokat is, amelyeket szükség esetén hasonló módon át tudnak alakítani. „Ezek egyelőre tartaléktervei intézményünknek” – fűzte hozzá.

A székelyudvarhelyi intézmény továbbra is a járványügyi szabályok betartására kéri a lakosságot. „Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy noha tavaly április óta covid-háttérkórházként működünk, a járóbeteg-rendelőinkben zajlik a noncovid-páciensek ellátása. Kérjük az érintetteket, hogy beutalóval, az előre egyeztetett időpontot betartva érkezzenek a vizsgálatokra” – hansúlyozta Zörgő Noémi.

Gyergyószentmiklóson a városi kórházban jelenleg átmeneti időre a fel van függesztve az intenzív ellátásra szoruló Covid-19–ben szenvedő kritikus betegek kezelése – adott tájékoztatást a Maszol érdeklődésére Dr. Biró Levente megbízott intézményvezető. Mint a menedzser elmondta: a felfüggesztés oka, hogy személyzethiánnyal küzdenek, aminek a megoldásán dolgoznak.

„Ami a járványhelyzetet illeti, én továbbra is kérném a lakosság türelmét, kitartását, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák, illetve kérjék és regisztráljanak a védőoltásért” – tette hozzá a kórházmenedzser.

Kapcsolódók

Kimaradt?