Megszavazták: letöltendő börtönnel büntetik a halálos balesetet okozó ittas vagy jogosítvány nélküli vezetést

Egyhangúlag megszavazta első házként hétfőn a szenátus azt a törvénytervezetet, amely szerint végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendők azok a halálos balesetet okozó sofőrök, akiknek nincs jogosítványuk vagy alkohol, illetve drog befolyása alatt vezettek.

A büntető törvénykönyvet módosító jogszabályjavaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Robert Cazanciuc terjesztette be 2019-ben, ám akkor a parlament elutasította. A tervezetet a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatásával most ismét a szenátus napirendjére tűzték.

A jogszabályjavaslat hétfői vitáján Cazanciuc emlékeztetett arra, hogy Románia már az ötödik egymást követő évben vezeti a halálos közúti balesetek statisztikáit az Európai Unióban.

Illusztráció forrása: Kovászna megyei katasztrófavédelem

A szenátor szerint a tervezetét „abszurd politikai okokból és a társadalom érdekeivel szembemenve” utasította el 2019-ben a parlament. A rendőrség és az igazságügyi minisztérium adataira hivatkozva elmondta, hogy évente 20 ezer ember kerül bíróság elé Romániában, mert jogosítvány nélkül, kábítószer vagy alkohol hatása alatt vezetett.

A tervezete indoklásában Cazanciuc idézte a legfőbb ügyészség jelentését is, amely szerint a halálos közlekedési balesetek okozásáért bíróság elé állított vádlottak száma a 2020-as 396-ról 2021-ben 473-ra nőtt. Egy részüknek nem volt jogosítványa, illetve kábítószer vagy alkohol hatása alatt vezetett.

„A közvélemény figyelmét felkeltette a bíróságoknak az a gyakorlata, hogy felfüggesztett börtönbüntetést szabnak ki ezekben a perekben. Az általános vélekedés szerint ez az ítélet túlságosan enyhe” – olvasható az indoklásban.

Cazanciuc bejelentette: tervezetet készül benyújtani a KRESZ módosítására is, hogy a halálos balesetek okozói soha többé ne ülhessenek kormányhoz.

A Btk.-módosítást a képviselőház vitatja meg döntő házként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg