Megoldásokat keresnek a Prahova-völgyi csigalassú forgalom gyorsítására

A tervező cég javasolt egy megoldást, hogy felére csökkentsék a Brassó–Comarnic autópálya  építésének költségeit. Ám amíg erről megszületik a döntés, azt tervezik, hogy elkerülő utakat, és felüljárókat építenek, hogy gyorsítsák a Prahova-völgyében a csigalassúsággal haladó forgalmat.

A beruházási terv szerint a a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) 1,5 milliárd eurót különített el a Kárpátokat átszelő, Comarnic és Brassó közötti sztrádára, amely enyhítené az 1-es számú országútra (DN1) nehezedő nyomást. Az eddig bemutatott útvonal-változatok 8- 9 milliárd eurós költségből valósulhattak volna meg. Ekkora összeget a román állam nem engedhet meg magának egy autópályára, a költség-haszon elemzés alapján ez elfogadhatatlan, és európai alapokból nem elszámolható, nyilatkozta a Gândul Exclusiv-nak Cristian Pistol, a CNAIR vezérigazgatója.

Fotó: Digi24

Hozzátette, számtalan megbeszélést folytattak a tervezővel, végül kaptak egy olyan nyomvonal-tervet, ami az eredetileg javasolt ár feléből, vagyis 3,8-4,5 milliárd euróból kivitelezhető. A költség nagymértékben függ attól, hogy az 1-es számú országútból mennyit lehet korszerűsíteni, hogy autópálya-szakaszként használható legyen. A vezérigazgató arról is beszélt, ő is gyakran utazik a Prahova-völgyében, hiszen a családja egy része Brassó megyei, és mindig „összeszorul a szíve” a nagy forgalom és a gépkocsiban töltött rengeteg idő miatt.

Brassó–Comarnic autópálya

Amíg nem születik végleges döntés a Brassó–Comarnic autópálya megépítéséről, az 1-es számú országút fojtogató forgalmát a Prahova megyei hatóságokkal közösen megvalósított megoldásokkal lehetne enyhíteni.
„Jegyzőkönyveket írtunk alá, hogy a Prahova-völgyében a legfontosabb tranzit települések elkerülő útjai megvalósuljanak, így ezek biztosítják a forgalom áramlását és csökkentik a torlódásokat, azaz az 1-es számú országúton sokkal rövidebbek lesznek a veszteglések. Megépül Comarnic terelőútja, Sinaia elkerülőútja megvan, ott felüljárókat építünk. Buşteni és Azuga településeknél szintén épülnek terelőutak” – részletezte Cristian Pistol.

A Brassó–Comarnic sztráda a Kárpátokat szeli át a DN1-es úttal párhuzamosan, évtizedek óta tervezik a megépítését. Az első 36 kilométeres szakasz kivitelezésére a munkálatok 1,5 milliárd euróra becsült költségei minden építőt elriasztottak. Az elmúlt években a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) több versenytárgyalást is kiírt, de ezek mindegyike kudarcba – esetenként botrányba – fulladt. Korábban Irinel Ionel Scrioșteanu szállításügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy az optimizált nyomvonalat április végén mutatják, a megvalósíthatósági tanulmányt jövő évben hagyják jóvá, és kifejezte abbeli reményét, hogy az autópálya még a „mi életünkben” megépül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?