Meghosszabbítanák a lehetőséget a nyugdíjellátásra jogosító szolgálati idő vásárlására

Jövő év december 31-ig készül meghosszabbítani a kormány a nyugdíjellátásra jogosító szolgálati idő megvásárlási lehetőségének határidejét - jelentette be csütörtök este a Facebook-oldalán a munkaügyi miniszter.

Simona Bucura-Oprescu közlése szerint az erről szóló sürgősségirendelet-tervezetet közvitára bocsátotta a munkaügyi minisztérium. A jogszabályjavaslat szerint az érdekelteknek legtöbb hat év szolgálati idő megvásárlására van lehetőségük. Ennek árát havi részletekben is ki lehet fizetni 2024. december 31-ig.

Illusztráció: Adobe Stock

A tervezet szerint szolgálati időt azok a román állampolgárok vásárolhatnak, akik nem nyugdíjasok és életük egy szakaszában nem fizettek az államnak nyugdíjjárulékot.

Az országos bruttó minimálbér 25 százaléka a legkisebb összeg, amit az érdekelteknek egy hónap szolgálati időért fizetniük kell. A nyugdíjbiztosítási szerződést a nyugdíjpénztáraknál lehet megkötni - részletezte Simona Bucura-Oprescu.

A miniszter közölte azt is, hogy országosan eddig 28.516 személy vásárolt szolgálati időt, amiért összesen 336.885.881 lejt fizettek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?