Meghalt az az ötéves kislány, akin májátültetést végeztek

Belehalt a műtét utáni szövődményekbe az az ötéves kislány, akin április 30-án májátültetést végeztek – közölte a bukaresti Fundeni Klinikai Intézet. A gyermek kedd este hunyt el.

Az egészségügyi intézmény hétfő este arról tájékoztatott, hogy bár a beavatkozást követően jól alakult a kislány állapota, az elmúlt három napban fokozatosan romlott, így hétfőn meg kellett műteni.

Az 5 éves kislányt a transzplantációt megelőzően az egyik bukaresti kórházban kezelték akut hepatitisszel. Kezdetben az Európában és Amerikában is terjedő ismeretlen eredetű májbetegséggel magyarázták a tüneteit, később azonban kiderült, hogy esetében egy genetikai rendellenesség, a Wilson-kór idézte elő a májgyulladást. Ez a genetikai betegség a réz kóros felhalmozódásával jár a szervezetben, ami májelégtelenséghez vezet, és más szervek működését is károsítja.

Fotó: Bereczki Szilvia

A műtétet követően az egészségügyi intézmény arról tájékoztatott, hogy a gyermek mája megfelelően működik, a vizsgálatok eredményei egyre jobbak. A páciens állapota betegségének súlyossága, az alultápláltság, illetve korábbi vírusos fertőzései miatt javul lassan.

Mint arról beszámoltunk, rejtélyes májgyulladás terjedt a gyermekek körében. A betegek sok esetben hasmenéssel, hányással, hasi panaszokkal fordultak orvoshoz, az azonosított esetek között az akut hepatitisz volt a diagnózis, jelentősen emelkedett májenzim értékekkel. Az esetek többségében a betegek nem tapasztaltak lázat, és az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírusok) egyik esetben sem mutatták ki náluk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?