Meggondolták magukat a szociáldemokraták: ekkor nyújtják be a bizalmatlansági indítványt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújt be, amint biztosan számíthat a szükséges 234 szavazatra – számolt be az alakulat országos vezetőségének hétfőn meghozott, egyöntetű döntéséről Marcel Ciolacu pártelnök.

Ciolacu szerint Florin Cîţu miniszterelnöknek már legalább egy hete távoznia kellett volna a kormány éléről, vagy úgy, hogy lemond, „ahogyan bármely felelős államember tenné”, vagy úgy, hogy az őt támogató Klaus Iohannis államfő meneszti tisztségéből.

„A fő okok az árrobbanás, az oltási kampány katasztrofális irányítása, az, hogy 4. hullám ismét felkészületlenül ért bennünket, másrészt pedig az a tény, hogy egy olyan miniszterelnökünk van, akit a mindannyiunk által látott dokumentumok tanúsága alapján elítéltek, csaláson értek. Ez már túl sok” – mondta a PSD elnöke a párt vezetőségi ülése végén.

A PSD ezek szerint meggondolta magát: Florin Ciolacu korábban azt mondta, pártja a PNL és az USR-PLUS tisztújító kongresszusa után nyújtja be a kormány elleni bizalmatlansági indítványát.

Hozzátette: a parlamentben jelenleg 204 ellenzéki szavazatra számíthatnak, és amennyiben sikerül megszerezni a kormánybuktatáshoz szükséges 234 szavazatot, benyújtják a bizalmatlansági indítványt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ciolacu szerint egy európai uniós állam számára két út létezik: vagy bizalmatlansági indítvánnyal buktatják meg a kormányt, vagy pedig több millió román állampolgár utcára vonul és a kormány lemondását követeli. A PSD vezetője azzal érvelt, hogy a fizetéseket, nyugdíjakat és a gyerekpénzt is befagyasztották, és ezzel párhuzamosan az elmúlt 30 év legnagyobb árrobbanásának vagyunk tanúi, amely kifutott az ellenőrzés alól, és a kormány semmiféle megoldást nem javasol megállítására.

Marcel Ciolacu kijelentette: meggyőződése, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetői is szeretnék megbuktatni a kormányt. „Minden parlamenti ülésszakban jogunk van benyújtani egy bizalmatlansági indítványt. Ha van arra utaló jel, hogy meglesz a kormánybuktatáshoz szükséges szavazatszám, még a kongresszusok (a PNL és az USR PLUS tisztújító kongresszusa - szerk. megj.) előtt benyújtjuk. Ha nem, akkor majd azután. (...) Vagy lehet, hogy a románok közben rájönnek, hogy kikkel van dolguk, és utcára vonulnak, és akkor Iohannis úr köznyomásra elismeri, hogy hibát követett el, amikor kinevezte Cîţu urat miniszterelnöknek, és amikor erőltette eme vesztesekből álló koalíció hatalomra jutását” – hangsúlyozta Ciolacu.

A PSD-elnöknek továbbra is az a véleménye, hogy a miniszterelnöki posztra Alexandru Rafila parlamenti képviselőt kellene nevesíteni, mivel a PSD nyerte a parlamenti választásokat. Véleménye szerint, amennyiben nem sikerül egy új többséget kialakítani, „a néphez kell ismét fordulni, mert a népnek igaza van', ez pedig 'előre hozott választásokat jelent”.

„Örömmel idézem, amit Klaus Iohannis elnök mondott: A román parlament ebben a pillanatban már nem képviseli a románok akaratát. Vissza kell tehát térnünk a románokhoz, hogy újra kifejezzék az akaratukat. Ezt márciusban mondta. Az esélyek nem csekélyek, ez a politikai akarattól függ” – tette hozzá Ciolacu. A „megfelelő pillanatban” a PSD „megteszi a szükséges intézkedéseket”, hogy az emberek utcára vonuljanak, ha Iohannis államfő nem ismeri be, hogy tévedett, és nem meneszti a kormányt – nyomatékosította még a szociáldemokraták elnöke.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?