Megcsonkítaná Nagybánya történelmi központját az új területrendezési terv, hívják fel a figyelmet RMDSZ-es önkormányzati tanácsosok

Elégedetlenséget váltott ki a csütörtökön elfogadott Övezeti Területrendezési Terv (PUZ), ami építészetileg is szabályozná Nagybánya történelmi városrészét. Az RMDSZ önkormányzati tanácsosai helytelennek tartják, hogy az építkezési szabályzat néhány esetben lehetővé tenné, hogy a kulturális örökséghez tartozó épületek magasságát akár két emelettel is megnövelhessék. Meggyőződésük, hogy ezáltal a város történelmi központja elveszítené egykori varázsát. Pintér Zsolt önkormányzati tanácsost és helyi RMDSZ elnököt, valamint Pap Zsolt István alpolgármestert kérdeztük az ügyről.

Pintér Zsolt elmondta, hogy alapvetően egy megfelelően és professzionálisan kidolgozott területrendezési tervről beszélhetünk, mégis a dokumentum hordoz magában egy olyan aspektust, ami veszélyeztetné a város arculatát. 

Fotó: Visit Baia Mare/Facebook„A régi főtéren vagy a hozzá tartozó utcákban található házak tulajdonosai most már dönthetnek amellett, hogy egy, de akár két emelettel is kibövíti az épületet” – mondta Pintér, aki sajnálatosnak találja ugyanakor, hogy napjiankban már csupán a város néhány utcája őrzi Nagybánya egykori szépségét, amit sokan elevenítenek fel régi képeslapokon vagy fényképeken keresztül.

Az egykori Felsőbányai utca, ahol mostantól az épületek szintje megemelhető, ahogy a sárga csík is mutatja | Fotó forrása: Pintér Zsolt Facebook-oldala Nagybánya alpolgármestere, Pap Zsolt István elmondta, arra szeretnék felhívni az önkormányzati tanácsosok figyelmét, hogy „megcsonkítaná a történelmi központot” a terv adta lehetőség, azonban nem talált nyitott fülekre a kollégái között. Az urbanisztikai bizottságban összesen 12 módosítási kérelmet nyújtottak be, amiből csupán egyet fogadtak el az ülés tagjai. Mint mondja, Pintér Zsolttal közösen egy olyan dokumentumot terjesztettek be, ahol részletekbe menően érveltek és elmagyarázták, hogy miért helytelen ilyen formában a terv, valamint milyen veszélyforrásokat rejthet magába. „Sajnos a többi helyi tanácsos úgy gondolja, hogy a területrendezési terv teljes mértékben lefedi és kielégíti az ő igényüket” – mutatott rá.

„Fontos mindenkinek megértenie, hogy mi nem a város fejlődése ellen vagyunk, hanem éppen mellette. A valódi fejlődés nem abban rejlik, hogy egy történelmi jelentőségü épületre további két emeletet húzunk fel” – fejtette ki véleményét Pintér Zsolt, felhozva példának a Vasile Lucaciu (egykor Felsőbányai) utca sarkában található esetet, ahol korábban még egy impozáns épület állott. Tulajdonosai megrongálták azáltal, hogy eltávolították róla az épületdíszeket, majd végül lebontották. Ennek helyébe egy kétemeletes épületet húztak fel, aminek elismeri építészeti szépségét, azonban úgy gondolja, hogy nem illik bele az ottani környezetbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?