banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Még legalább két hétig kitart a kánikula Erdélyben

Kánikula és magas hőmérsékleti értékek jellemzik a következő két hetet a régiók többségében, de viharok is várhatók még - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) június 28-a és július 11-e közötti periódusra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a kéthetes időszak első napján várható átlag 28-ról 34 Celsius-fokig emelkedhet a csúcshőmérséklet június 30-áig. Július első három napjában jelentősen csökken a hőmérséklet, 3-án már nem fogja meghaladni a 26-27 fokot, ezt követően azonban ismét fokozatosan növekedni fog. Az éjszakai minimumok július elsejéig emelkednek, majd enyhe csökkenés várható, 3-a és 11-e között pedig nem lesznek jelentősebb variációk. Mivel továbbra is fennáll a légköri instabilitás, szinte minden nap lehet átvonuló zivatarokra, viharokra számítani.

A Bánságban és a Körösök vidékén június 29-étől kánikulára kell számítani, 36-38 Celsius-fokos maximumokkal. Ezt követőn kissé enyhül a hőség, az első hét végére már 28 Celsius-fok körül alakulnak a csúcsértékek. A második héten ismét fokozatos felmelegedés várható. Az éjszakai minimumok 18-21 fok körül alakulnak június utolsó és július első napján, majd mintegy 5 fokot esnek vissza a következő három napban, majd ismét növekednek. Július elseje után jelentkezhetnek inkább a légköri instabilitásra jellemző jelenségek.

Máramarosban a kezdeti 29-30 fokról 34-35 fokra nő a nappali csúcshőmérséklet június 28-30-ára, majd a hét vége felé 30 fokig csökken. Ezt követően ismét nőni kezdenek a hőmérsékleti értékek. Az éjszakai levegő nem hűl le 17-18 Celsius-fok alá az első hét első felében, de július 2-án és 3-án 14 fok körül alakul az éjszakai minimum. A második héten 14 és 17 fok közötti minimumokat mérnek majd. A délutánok folyamán, de főként július elsejét követően hangsúlyossá válhat a légköri instabilitás, futó záporokra, felhőszakadásokra lehet számítani.

A hegyvidéken az első hét közepéig növekvőben lesz a nappali hőmérséklet, elérve a 24 Celsius-fokot, ezt követően azonban lehűlés várható egészen július 3-áig, 16 fokos maximumokkal. A második héten nem lesznek jelentős hőmérséklet-variációk, 19 fok körül alakulnak a csúcsértékek. Az éjszakai átlaghőmérséklet eléri a 14-15 fokot július elsején, majd 10 fokra csökken az első hét vége felé. A második héten nem kell jelentős hőmérséklet-ingadozásra számítani. Záporok, viharok bármikor előfordulhatnak, főként a délutáni és az esti órákban.

(Címlapfotó forrása: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?