FRISSÍTVE – Az ország nagy részén havazásra, a hegyvidéken komoly hóviharokra kell számítani

Fotó: Agerpres

Újabb figyelmeztetéseket adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat havazásra és erős szélre. Az első, elsőfokú (sárga kódú) figyelmeztetés szerint január 29-én este 11 órától vasárnap reggel 10-ig az ország északnyugati régióiban havazni kezd, a szél felerősödik, 55–65 km/h, hegyvidéken 90–100 km/h sebességű széllökések várhatók. A hófúvás jelentősen csökkenti a látótávolságot.

A második, szintén sárga kódú figyelmeztetés vasárnap reggeltől 24 órán keresztül lesz érvényes. Erdélyben, a Bánságban, a Körös-vidéken, Moldva északi részén, Olténiában és Munténiában 55–65, helyenként 70 km/h, a hegyekben pedig 90–100 km/h sebességgel fog fújni a szél, hóvihart eredményezve és jelentősen lecsökkentve a látótávolságot.

A hegyvidéken másodfokú riasztás lép életbe

A másodfokú (narancssárga), hóviharra vonatkozó riasztás az 1600 méter fölötti régiókra érvényes.

A riasztás vasárnap, január 30-án hajnali 2 órától hétfő reggel 8 óráig lesz érvényes. Ekkor a hegyvidéken, 1600 méteres magasság fölött 120–140 kilométeres óránkénti sebességgel fog fújni a szél, felkavarva a havat, a hóvihar pedig nagyon lecsökkenti a látótávolságot.

Helyenként, főleg a Keleti-Kárpátokban szakadó hóesés várható. 

Kapcsolódók

Kimaradt?