Marosvásárhelyi Napok: öröm és minőségi együttlét

Marosvásárhely 1482-ben kapott kiváltságlevelet Mátyás királytól három országos vásár tartására. Az egyik ilyen vásárt június végén tartották a városban, erre utalva az idei Marosvásárhelyi Napokat június 22. és 25. között szervezik meg.

Ez sok szempontból sokkal előnyösebb időpont a megyeszékhely számára, hiszen a megfelelő feltételek mellett, az időjárás is ebben a periódusban kedvezőbb, tájékoztatta a sajtót Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Fotó: Soós Zoltán/Facebook

Mint mondta, a 26. Marosvásárhelyi Napok keretében a Marosvásárhelyi Városháza, egyesületek, kulturális intézmények közösen szerveznek látványos programokat és különböző kulturális tartalmakat. Az idei rendezvénysorozat három fontosabb helyszíne a Marosvásárhelyi Vár, a Bolyai utca illetve a városközpont lesz, ahol koncertek, kiállítások, művészek bemutatóműhelyei, színházi előadások és gyermekműsorok lesznek követhetőek - sorolta a városvezető.

„ A város ünnepe, azaz a Marosvásárhelyi Napok meghatározás szerint az öröm és a minőségi együtt töltött idő napjait jelentik a különböző hagyományos helyszíneken. A kiemelt fellépők között lesz Zorán, a magyar könnyűzene egyik meghatározó személyisége, Horia Brenciu és zenekara, Margaret Island zenekara, Irina Rimes énekesnő-zeneszerző, Nicu Alifantis zenész, a Marosvásárhelyi Filharmónia, Vízi Imre marosvásárhelyi zenész-énekes, Alexandra Ungureanu énekesnő, Bosquito együttes, Budapest Bár együttes, valamint a Mobilmánia rockzene együttes”-részletezte Soós Zoltán.

Fotó: Soós Zoltán/Facebook

Idén nyolc személy részesül az érdemei alapján díszpolgári címbe.

„Az idei kitüntett marosvásárhelyi személyiségek a következők: Leontina Pop marosvásárhelyi népdal énekes, Balaicz Zoltán Marosvásárhely testvérvárosának, Zalaegerszegnek polgármestere, Camelia Vasilica Săbădean vezető laboratóriumi asszisztens, Pávai István népzenekutató, Lőrincz Lajos (postmortem) koreográfus, Dimitrie Poptamas író, a Maros Megyei Könyvtár egykori igazgatója, Virgil Pană professzor, tudományos kutató, a Maros Megyei Múzeum egykori aligazgatója és Koszorús Kálmán Antal népzenész” - ismertette Soós Zoltán.

Az rendezvénysorozaton öt külföldi város küldöttsége képviselteti magát, mindenik testvérvárosi kapcsolatot ápol a megyeszékhellyel.

„Magyarországról három testvérváros: Zalaegerszeg, Baja és Újbuda, továbbá Bulgáriából Strumyani városának elöljárói, illetve Moldova fővárosából Kisinyov polgármestere, valamint Rîșcani település képviselői lesznek jelen az eseménysorozaton” - jelentette ki a városvezető.

Soós Zoltán egyúttal köszönetet mondott a Marosvásárhelyi Napok szervezésében nyújtott támogatásért, a gazdag tartalommal való feltöltéshez a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak, a Művészeti Egyetemnek, az Ariel Színháznak, a Maros Megyei Múzeumnak, a Maros Megyei Könyvtárnak, az Aquaservnek, az Asertiv Egyesületnek, a Fotóklubnak, az Inkubátor 13 egyesületnek, a 3G Színház Egyesületnek. Az elöljáró kiemelte Mana Bucur, Gyarmati János, Ilonka Tamás, Cezar Sigmirean, Anca Chindea, Kemény Miklós János, Timo Zacharias és a Scena Egyesület segítségét is.

Váry Florentina a Marosvásárhelyi Napok egyik szervezője kifejtette, az idei kiadás a Marosvásárhelyi Vár köré összpontosul. Mint mondta, számtalan családbarát program lesz, de igyekeznek minden korosztálynak és vendégnek megfelelő programokat ajánlani. Hozzátette, a vársétányon a helyi termelők termékvásárára is sor kerül.

A városnapokra elkülönített és jóváhagyott összeg 500 ezer lej, mondta újságírói kérdésre Soós Zoltán polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?