Már csak három Bihar megyei településen érvényes a vörös forgatókönyv

Tíz nap alatt negyvenről huszonháromra csökkent azoknak a Bihar megyei településeknek a száma, ahol korlátozásokat tartanak fenn a koronavírus-járvány elleni védelem érdekében, közölte a megyei vészhelyzeti bizottság. 

Nagyváradon 1,86 ezrelékre csökkent a fertőzöttségi ráta, ezért harminc százalékos kapacitással nyitva tarthatnak a vendéglátó-helyiségek, az éttermek, kávézók, de ugyanezzel a feltétellel szervezhetők színházi és egyéb előadások is naponta 6 és 21 óra között.

Míg január 15-én Bihar megyében kilenc helységben volt magasabb a fertőzöttségi ráta 3 ezreléknél, a vészhelyzeti bizottság hétfő délutáni ülésekor csak három településen kellett fenntartani az úgynevezett vörös forgatókönyvet. Sólyomkőváron (Șinteu) a legsúlyosabb a helyzet: 17,43 ezrelék a fertőzöttség, ami olyan magas, hogy ősszel ennél kevesebbért is vesztegzár alá vontak településeket.

Az ezer főre eső fertőzések száma jelentős Réven is, itt 4,49 ezreléket jegyeztek, míg Felsőmezősön (Câmpani), ahol a kezdetektől az átlagosnál magasabb volt a fertőzöttség, most 3,78 ezrelék a koronavírus-fertőzési ráta.

További húsz Bihar megyei településen 1,5 és 3 ezrelék közötti a fertőzöttség, ezeken a településeken a sárga forgatókönyv van érvényben, amelynek értelmében maximum harminc százalékos kihasználtságig beltéren is működhetnek a vendéglátó-helyiségek. Ilyen település Biharban jelenleg Magyarcséke, Érábrány, Pusztahollód, Kisősi, Gyapju, Kiskereki, Belényes, Fugyivásárhely, Biharszentandrás, Vársonkolyos, Alsókocsoba, Vaskohszikás, Biharpoklos, Belényesújlak, Mezőszakadát, Vámosláz, Nagyvárad, Biharlonka, Kerpenyéd és Esküllő.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?