banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Magukat csapták be a sepsiszentgyörgyi kerülőút nyomvonalán kisajátított területek tulajdonosai

Elégedetlenek a Sepsiszentgyörgyi kerülőút nyomvonalán kisajátított földterületek tulajdonosai, mivel az állam szimbolikusnak mondható árat, négyzetméterenként alig 2 lej kárpótlást fizet a kisajátított területeikért.

Közben kiderült, hogy a szotyori, kilyéni, sepsiszentgyörgyi földtulajdonosok saját magukat csapták be, amikor a korábbi földeladások során nem a valós összeget írták be a szerződésbe, hanem a törvény által megszabott minimumot, hogy kevesebb adót fizessenek.

Ennek hátulütője, hogy a kerülőút nyomvonalát felértékelő a közjegyzőktől kérte ki az adott területen lebonyolított adásvételeket, hogy azokból számolja ki a piaci értéket.

„A Balkán szele elérte Székelyföldet is, következményei vannak, ha nem vallja be mindenki tisztességesen mennyiért adott-vett egy ingatlant” – szögezte le Antal Árpád. A polgármester szerint az a gond, hogy ha korábban eladtak egy területet tízezer euróért, a közjegyzőnél csak kétezer eurót írtak be, tehát hivatalosan ez lett az érintett földek piaci értéke.

„Ilyen körülmények között már nem mindenkinek lehet a bírósághoz fordulni, hiszen nem mondhatják azt a bírónak, hogy adót csaltak, amikor vásárolták a területet” – mutatott rá a polgármester.

Hozzátette: „azok viszont, akik közjegyző előtt kötött adásvételi szerződéssel tudják igazolni, hogy a felértékelő által megállapított piaci árnál drágábban vásárolták a területüket, jó esélyük van, hogy a bíróság magasabb kárpótlási összeget ítéljen meg számukra.

Tervek szerint halad a terelőút előkészítésének folyamata

Mint arról beszámoltunk, az Országos Útügyi Igazgatóság (CNAIR) 2019-ben véglegesítette a 11,5 kilométer hosszú sepsiszentgyörgyi terelőút nyomvonalát, és idén elkezdődött a nyomvonalon lévő 248 telek, összesen 522 256 négyzetméternyi terület kisajátítása. A háromszéki megyeszékhely terelőútjának megépítését európai uniós alapokból finanszírozza a Brassói Területi Útügyi Igazgatóság.

A tervek szerint 2023 végére kell elkészülnie Sepsiszentgyörgy terelőútjának, amely a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt, és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. A terelőút érinti a 103 B jelzésű megyei úttal való kereszteződést, így biztosítva az eljutást Uzon felé, illetve tovább haladva a 13E jelzésű országúttal való kereszteződésig, így biztosítva Kézdivásárhely, Kovászna és a Szépmezőn található Ipari Park irányába való eljutást is.

(Címlapkép: A szerző felvétele)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?