Ludovic Orban szerint az államelnököt a népnek kell megválasztania

A Jobboldal Ereje párt nem támogatja az alkotmány olyan irányú módosítását, amelynek eredményeképpen Románia parlamentáris köztársasággá válna – jelentette ki az alakulat elnöke, Ludovic Orban volt nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök.

A politikus azt mondta: „közismert monarchistaként” ellenzi a parlamentáris köztársaság gondolatát. „Valószínűleg Románia a demokrácia és a fejlődés sokkal magasabb szintjén lenne, ha őfelsége Mihály király visszatért volna a trónra, ahogy az természetes lett volna. Sajnos a kommunisták elorozták a forradalmat, és 32 éven át egy helyben tartották az országot, de azt a jogot nem tagadhatjuk meg a román állampolgároktól, hogy maguk válasszák meg az államelnöküket” –- mondta a Jobboldal Ereje párt elnöke.Ludovic Orban új pártjának elnökeként | Fotó: Agerpres

Orban úgy vélekedett, nem lehet egy ilyen horderejű döntést a törvényhozókra bízni, akik esetében fennáll a veszélye, hogy kicsinyes egyezkedések eredményeként olyan államfőt választanak, aki „nem sok vizet zavar.” „Ha már nem választhatunk népszavazással a monarchia és a köztársaság között, akkor a köztársaságon belül azt támogatjuk, hogy az elnököt a román állampolgárok válasszák meg” – szögezte le Orban a párt országos tanácsának első ülését követően.

Múlt héten több ízben felmerült az alkotmánymódosítás témája: Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy szükség van az alaptörvény módosítására, és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is azt mondta az Agerpresnek adott interjúban, hogy Romániának el kell döntenie, elnöki vagy parlamentáris köztársaság legyen-e a továbbiakban.

Klaus Iohannis államfő szintén a múlt héten úgy fogalmazott, hogy az alkotmánymódosítás rendkívül érzékeny téma, de néhány kérdést muszáj lesz tisztázni, például az előre hozott választások módját.

Kapcsolódók

Kimaradt?