Lopással vádolhatják az 50 banis palackokért guberálókat

Sepsiszentgyörgyön leszerelték a harang alakú konténerek egy részét, mivel a betétdíjas rendszer bevezetése miatt csökkent a szemetesbe dobott palackok mennyisége, másrészt ezeket a konténereket a guberálók rendre feldöntik, megrongálják az 50 banit érő csomagolóanyagok reményében.

Máthé László, a Tega köztisztasági vállalat igazgatója szerint a szelektív hulladéknak szánt harang alakú konténereket a RetuRo rendszerben visszaváltható 50 banis műanyag palackokért borítják fel és rongálják meg. A köztisztasági vállalat három alkalommal tett feljelentést ilyen ügyben.

A szerző felvétele

Harang alakú konténerből eddig 152 darab volt kihelyezve Sepsiszentgyörgyön, ám ezekből 46-ot leszereltek, a 110 papírgyűjtőből is felszámoltunk 7 darabot, üveggyűjtőből pedig 100 darab van elhelyezve a város területén – számolt be Máthé László.

Felhívja a figyelmet, hogy a közterületre elhelyezett kukában található hulladék a törvény szerint a helyi önkormányzat tulajdonát képezi, tehát ha valaki szemetet vesz ki a kukákból az jogi értelemben lopást követ el. Az igazgató szerint ennek azért van fontossága, mert nem mindegy, hogy az elkövetőket csak rongálással vádolják, amiért pénzbírság jár, vagy lopás miatt indul ellenük bűnvádi eljárás.

A szelektív hulladék mennyisége 20 százalékkal csökkent az év elejétől, de felhívják a lakosság figyelmét, hogy nemcsak a műanyag palack jelenti a szelektív hulladékot, hanem ide tartozik minden nem szennyezett műanyag, papír, tetra-pack típusú doboz, karton vagy fém, tehát most is van, ami a szelektív hulladékba kell kerüljön.

(Nyitójép: Mircea Fechet Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?