London hosszú hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának

Nagy-Britannia hosszú hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket – közölte csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Wallace a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: Rishi Sunak miniszterelnökkel egyetértésben a brit védelmi tárca úgy döntött, hogy Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának. A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

A brit védelmi miniszter ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, hosszú hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a Himars és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Ben Wallace szerint a Storm Shadow rakétákkal Ukrajna képessé válik arra, hogy visszaszorítsa a szuverén ukrán területen tevékenykedő orosz erőket. A brit védelmi miniszter hangsúlyozta: a Storm Shadow rakéták meg sem közelítik például az Oroszország által használt Kinzsal – NATO-kódnevén Killjoy – típusú hiperszonikus rakéták kapacitásait.

A brit védelmi miniszter elmondta azt is, hogy a Storm Shadow rakéták felszerelhetők az ukrán légierő által használt, még a szovjet időkből származó harci repülőgépekre.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság Wallace csütörtöki bejelentésével kapcsolatban felidézte, hogy Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter nemrégiben egy EU-értekezleten kijelentette: Ukrajna kész minden garanciát megadni arra, hogy a hosszabb hatótávolságú fegyvereket nem veti be Oroszország területe ellen.

Rishi Sunak brit miniszterelnök először februárban tett említést arról, hogy Nagy-Britannia hosszabb hatótávolságú fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek, annak érdekében, hogy Ukrajna megvédhesse városait az orosz bombáktól és az iráni drónoktól.

A brit kormány tavaly 2,3 milliárd font értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, és ennek keretében hárommillió egységnyi hadfelszerelés – köztük egy páncélosszázadnyi Challenger 2 harckocsi, kétszáz egyéb páncélos jármű, több mint tízezer páncéltörő rakéta és rakéta-sorozatvető rendszerek – átadására vállalt kötelezettséget.

(Nyitókép: World updates Facebook-oldal)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?