Lezárt úton próbálkoztak: öt turistát kell lehozniuk a hegyimentőknek az Erdélyi-szigethegységből

A Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi és Barlangi Mentő Szolgálat a Facebook-oldalán közölte, hogy a Jád-völgyi víztározó (Lacul Leșu) és Biharfüred (Stâna de Vale) közötti, útépítés miatt egyébként lezárt hegyvidéki útszakaszon rekedt öt turista egy személygépkocsiban. Az utat kőomlás és kidőlt fák torlaszolták el. A mentés hírünk közzététele idején is zajlik.

A hegyimentők a Bihar megyei katasztrófavédelmi felügyelős irányításával próbálnak meg eljutni a bajba jutott turistákig. Amint írták, az illető útszakaszt kőomlások és kidőlt fák torlaszolták el.

Az út egyébként része az Erdélyi-szigethegység turisztikai útvonalnak, amely a legendás szépségű Bihardüreden át köti össze Bihar és Kolozs megyét. Bár Jádremete (Remeți) felől a hegytetőig javában zajlik az út építése a sziklás hegyvidéki terepen, emiatt pedig az utat lezárták a közúti forgalom elől, érthetetlen módon sűrűn előfordul – még a téli hónapokban is, amikor méteres hó borítja a vidéket –, hogy egy-egy autós mégis megpróbálkozik az átkeléssel. Őket rendszerint a katasztrófavédelmiek és a hegyimentők szokták biztonságban lehozni.

„Köszönjük azoknak, akik figyelembe veszik az ajánlásokat és a figyelmeztetéseket” – tették hozzá ironikusan Facebook-bejegyzésükhöz a hegyimentők.

(Címlapkép: illusztráció. Forrás: Bihar megyei hegyimentők)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?