Bihar megye: sikeresen kijutottak az eltévedt barlangászok

A nagyváradi Kristály Barlangkutató Klub három tagja vasárnap reggel ereszkedett le a Királyerdő-hegységben található Szentkút (Sâncuta) zsombolyba, ahonnan nem tudtak kijutni az előre jelzett időpontra, azért a hegyi és barlangi mentők a keresésükre indultak. Az élteveszélyes kaland szerencsésen ért véget. 

A Bihar megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy miután a három nagyváradi barlangász nem jelentkezett, életbe léptették az úgynevezett előriasztási eljárást, összegyűjtötték a szükséges információkat mind a barlangról, mind pedig a három barlangász feltárási tervéről. Előkészítették az elsősegélycsapat felszerelését, valamint riasztották a kolozsvári és az aradi hegyimentőket is.

Mint utólag kiderült, a túra az előre meghatározott terv szerint zajlott, a nagyváradi barlangászok idejében meg is kezdték a visszatérést, azonban komoly tájékozódási problémákba ütköztek, nem találták a kiutat. Már rég a felszínen kellett volna lenniük, amikor vasárnap este 8 óra körül az egyik üregben melegedőhelyet alakítottak ki, ahol a három barlangász megpihenhetett, így sikerült elkerülniük a kihűlést. Innen folytatták a kijárat keresését, és hétfőn nem sokkal dél előtt sikerült megtalálniuk a helyes utat, amelyen találkoztak a keresésükre már elindult és éppen lefelé tartó mentőcsapattal.

A barlangászok minden probléma ellenére nyugodtan kezelték a helyzetet, mivel rendelkeztek a váratlan helyzetek kezeléséhez szükséges szaktudással és felszereléssel - közölte Facebook-oldalán a Bihar megyei hegyimentő szolgálat. 

(Nyitókép: Bihar megyei hegyimentők Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?