Levegőminőséget mérő állomást avattak Csíkszeredában

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter levegőminőség-mérő állomást avatott fel Csíkszeredában – közölte az RMDSZ hírlevele .

Az RMDSZ-es tárcavezető meghívására Cseke Attila fejlesztési miniszter és Korodi Attila helyi polgármester is részt vett az eseményen.

Az Európai Bizottság több rendben is kifogásolta a mérőállomások alacsony számát, és ezért kötelezettségszegési eljárással is fenyegette Romániát. Ezért is különösen fontos ennek az új levegőminőség-mérő állomásnak a beüzemelése – hangzott el a rendezvényen.

„A Környezetvédelmi Alap finanszírozásával jött létre ez az új levegőminőség-mérő állomás, amely az ózon, a benzol, a szálló por mennyiségét méri a levegőben, valamint alkalmas a szél irányának, sebességének, a hőmérsékletnek, a nedvességnek, a légnyomásnak, a Nap sugárzásának és a csapadék mennyiségének mérésére is" – magyarázta Szép Róbert államtitkár.

A levegőminőség megfigyelési és ellenőrzési rendszer javítása nevű projekt keretében a POIM-program finanszírozásával megvalósuló állomás munkálatait március 22-én fejezték be. Szép Róbert államtitkár elmondta, még egy Hargita megyei közlekedési mérőállomás tervben van.

Ma Cseke Attila miniszter, Korodi Attila polgármester és Szép Róbert államtitkár kollégáimmal új...

Közzétette: Tánczos Barna – 2021. április 2., péntek

„Ma Romániában 148 állomáson mérik a levegő minőségét. A levegőminőség-megfigyelési országos hálózatot további 60 mérőállomással fogjuk bővíteni. Az új állomások több mint felét Bukarestben létesítjük” – mondta Tánczos Barna.

Ez a hálózat 2009-es létrehozása óta a legnagyobb fejlesztés, amelynek költségvetése 3,17 millió euró, ebből 2,17 millió euró a Környezetvédelmi Alap, 1 millió euró pedig a POIM hozzájárulása. A POIM továbbá mintegy 15 millió eurónyi keretet biztosít az országos levegőminőségi előrejelzési rendszerrel kapcsolatos befektetésekre és a lakosság tájékoztatására, tudatosító kampányok lebonyolítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?