Leváltotta a kormányfő az USR–PLUS prefektusait és alprefektusait

A kormány a csütörtöki ülésén felmentette tisztségéből az USR–PLUS pártszövetség által jelölt megyei prefektusokat és alprefektusokat, miután Florin Cîțu miniszterelnök szerda este leváltotta a volt koalíciós partner 26 államtitkárát és államtitkárhelyettesét.

„Nem nevezünk ki új prefektusokat vagy alprefektusokat, átveszik mások a feladataikat. Üresen maradnak az álláshelyek" – fogalmazott a miniszterelnök.

A liberális kormányfő azt követően távolította el a végrehajtó hatalom második és harmadik vonalából a – Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ részvételével tavaly decemberben alakult – koalíció középső pártjának tisztségviselőit, hogy kedden benyújtották lemondásukat az USR–PLUS miniszterei, iletve Dan Barna miniszterelnök-helyettes.Florin Cîțu minden USR–PLUS-ost eltávolított | Fotó: gov.ro

Az USR–PLUS-nak egyetlen magasrangú állami tisztségviselője maradt hivatalban: Anca Dragu, a szenátus elnöke. A házelnök közölte: nem mond le, mert nélküle a „feléledő Szociálliberális (PSD–PNL) Unió” végképp eltemetné és sosem tűzné napirendre a parlamentben a Cîțu-kormány megbuktatása érdekében előterjesztett bizalmatlansági indítványt. Dragu megjegyezte, őt csak úgy lehet leváltani, ha a liberálisok nyíltan összefognak az ellenzéki szociáldemokratákkal.

Mint emlékezetes, azt követően alakult ki kormányválság, hogy a miniszterelnök az USR–PLUS ellenkezése dacára, és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR–PLUS Cîțu leváltását követelte a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.

Kapcsolódók

Kimaradt?