FRISSÍTVE – Leváltották a számvevőszék vezető tisztségéről a megvesztegetési botrányba keveredett Bădălăut

FRISSÍTVE: Egyöntetűen jóváhagyta hétfőn a parlament két házának összevont költségvetési-pénzügyi bizottsága Niculae Bădălău leváltását a számvevőszék tanácsosi és az audithatóság alelnöki tisztségéből. FRISSÍTÉS: Kora délután a parlament két hházának együttes ülésén ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett döntöttek a visszahívásáról.

Az összevont szakbizottságok megszavazták a leváltását | Illusztráció: AgerpresA szakbizottsági jelentésről szintén hétfőn szavaz a két ház plénuma. A szakbizottsági vitán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Claudiu Năsui hangsúlyozta: Nicolae Bădălăut a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta a számvevőszéki és az audithatósági tisztségbe. „Ez az úriember több mint ötezer eurós fizetést kapott havonta. Az eset eloszlatja azt a tévhitet, miszerint a magas bérek elejét veszik a korrupciónak” – fogalmazott felszólalásában. Hozzátette, valamennyi pártnak jobban meg kell gondolnia, hogy kit nevesít egy-egy intézmény élére, mert „itt nemcsak egy-egy politikai csoport, hanem Románia becsülete forog kockán”.

A Giurgiu megyei politikus a PSD egyik legnagyobb befolyású tisztségviselője volt Liviu Dragnea pártelnöksége idején, 2018-tól 2019-ig pedig egy évig gazdasági miniszteri tisztséget töltött be Viorica Dăncilă kormányában. Most azonban, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb bűnvádi eljárást indított ellene, és előzetes letartóztatásba került, a PSD felszólította volt ügyvezető elnökét, hogy mondjon le a számvevőszéknél betöltött tisztségéről, majd miután ezt önként nem tette meg, parlamenti szavazást kezdeményezett felmentéséről.

Alfred Simonis, a PSD alsóházi frakcióvezetője megjegyezte, amint alakulata értesült a Bădălăuval kapcsolatos gyanúról, azonnal kérték a lemondását, majd miután ez nem történt meg, javaslatot tettek a leváltására. A plénum délutáni ülésén valamennyi szociáldemokrata törvényhozó megszavazza majd a tisztségből való menesztését – szögezte le.

A képviselőház és a szenátus összevont házbizottsága a múlt kedden döntött a Niculae Bădălău leváltására irányuló eljárás elindításáról. A volt szociáldemokrata párti szenátort múlt vasárnap vette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA) megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanúja miatt, majd hétfőn a Bukaresti Táblabíróság elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását.

A DNA szerint a számvevőszék jelenlegi vezetőségi tagja 170 ezer euró kenőpénzt ajánlott fel egy Giurgiu megyei polgármesternek bizonyos közbeszerzési szerződések elnyeréséért. Az ügyészek szerint Niculae Bădălău a számvevőszék vezetőségi tagjaként augusztus 9. és november 19. között arra kérte az egyik Giurgiu megyei község polgármesterét, hogy az egyik rokona vállalkozására bízza a település vízvezeték-hálózatának korszerűsítési munkálatait. A több mint hétmillió lej értékű közberuházási szerződésért cserében a gyanúsított azt ígérte az elöljárónak, hogy befolyása révén ráveszi az Országos Befektetési Társaság (CNI) vezetőségét a község két településfejlesztési pályázatának a támogatására.

Hétfő kora délután a kétkamarás parlament ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett döntött Bădălău visszahívásáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?